Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Tip na výlet: Po zelené i modré na Paseckou skálu. Horolezci i pěší odtud dohlédnou na Sněžku i Praděd

Naším dnešním tipem na výlet bude další místo na Žďársku, které na svém vrcholu nabízí krásnou vyhlídku, z níž je při dobré viditelnosti vidět třeba až na Sněžku či do Jeseníků. Řeč je o Pasecké skále.

Ta se tyčí do výšky 819 m n. m a najdeme ji nedaleko Nového Města na Moravě. Tento výrazný vrchol Žďárských vrchů a zároveň přírodní památka je ukázkou mrazového zvětrávání rul Žďárských vrchů a na zájemce o geologii tady čeká celá řada zajímavých útvarů - mrazové sruby, puklinové jeskyně nebo balvanové pole. Pod ochranou jsou zajímavé druhy rostlin a živočichů, v poslední době zde dokonce hnízdí i výr velký.

Výhled na Sněžku nebo Praděd 

Kdo vystoupá až na vrchol, najde tady upravenou vyhlídku, ze které je výborný rozhled: Při dobrých podmínkách je možné zahlédnout Sněžku, hřeben Orlických hor, Králický Sněžník a Praděd v Jeseníkách. 

Pasecká skála je tvořena vlastně ze tří skalních útvarů - Omšelý hřeben, Vyhlídka a Pernštějn. Skalní útvar Vyhlídka nabízí upravenou vyhlídku s výhledem na výše zmiňované vrcholy. Ale i z dalších dvou skalních útvarů je krásný výhled, na jeden z nich můžeme jako turisté vyjít po neznačené cestě, na ten druhý už je ale potřeba horolezecké vybavení. Horolezecká činnost je zde povolena celoročně s tím, že na vyznačených úsecích je možné lézt jen od 1. července do 28. února.

Kudy na Paseckou skálu? 

Dostupnost tohoto místa je výborná. Pěšky se odtud dá jít z Nového Města na Moravě (po značených cestách asi 10 kilometrů) nebo z přilehlých rekreačních oblastí (Medlov, Tři Studně, Sykovec..). Přes Paseckou skálu vede zelená značka. Autem se dá dostat velice blízko, což ocení především horolezci. Zaparkovat je možné u silnice č. 354 z Nového Města na Moravě do Sněžného. Ke skále je to od tohoto místa asi tak 300 metrů. Vede sem modře značená turistická trasa - od rozcestníku Pasecká skála je pak opatřena řetězy. Přijít sem je možné i po zelené vedoucí z Kadova do Studnice. Kromě toho tudy vede Naučná stezka Po stopách posledního vlka.

Ohodnoť článek

Foto Koruna Vysočiny | Zdroj navylet.cz, turistika.cz, korunavysociny.cz

Štítky tip, výlet, víkend, Pasecká skála, Žďárské vrchy, horolezci, Nové Město na Moravě, skála, Sněžka, Praděd, vyhlídka, Jeseníky, okres Žďár nad Sázavou, horolezec, Orlické hory, Králický Sněžník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Po zelené i modré na Paseckou skálu. Horolezci i pěší odtud dohlédnou na Sněžku i Praděd | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.