Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Telč pomáhá uprchlíkům s ubytováním. Získat by mohla i ukrajinskou zubařku a pediatričku

Telč kvůli ubytování uprchlíků z Ukrajiny urychlí opravy části budovy bývalého domova důchodců ve Špitální ulici. Rada města už na potřebné úpravy schválila půl milionu korun, řekl novinářům starosta Vladimír Brtník (ODS). Zároveň se ukázalo, že mezi uprchlíky v regionu jsou i dvě ukrajinské lékařky, stomatoložka a pediatrička, které by mohly Telči pomoci. Lékaři ve městě chybí, stejně jako na řadě dalších míst.

„Dostupnost lékařské péče v menších městech je problém," řekl starosta Vladimír Brtník. Vedení Telče kvůli tomu připravilo motivační program zaměřený na stomatology, obvodní a dětské lékaře, který zastupitelé projednají příští týden. Telč s 5200 obyvateli nedávno přišla o dva zubaře z pěti. Pediatři jsou ve městě dva, jedna lékařka je už ale v důchodovém věku.

Ukrajinská stomatoložka pobývala v blízkých Bohuslavicích, Telč jí poskytla byt v domě s pečovatelskou službou. Přestěhovala se tam i se svým čtyřletým synem minulé pondělí. „My teď děláme všechno, co můžeme, abychom zajistili to, že bude moci ordinovat," řekl Brtník. Vzhledem k potřebným úředním náležitostem je to podle něj běh na velmi dlouhou trať. Lékařka už začala chodit na kurz češtiny.

Dětská lékařka je mezi uprchlíky, kteří jsou ubytovaní v telčském Panském dvoře. Prý má zájem pracovat u tamní lékařky.

V Jihlavě poskytne uprchlíkům nouzové ubytování hokejový klub Dukla. Na stadionu přespí až 50 lidí

V Jihlavě poskytne ukrajinským uprchlíkům v případě potřeby nouzové ubytování hokejový klub Dukla. V novější části zimního stadionu bude moci přespat až 50 lidí. Tato lůžka jsou v docházkové vzdálenosti od krajského asistenčního centra pomoci...

Uprchlíků je v Telči podle veřejných informací 74. Město si jich podle starosty vzalo "pod svá křídla" 27. Tyto matky s dětmi jsou zatím ubytované v Univerzitním centru. Do poloviny května by pro ně chtělo město připravit prostory v bývalém domově důchodců. Rekonstrukci tří ze čtyř křídel budovy teď radnice dokončuje s pomocí dotace. Bude tam například i nová výstavní expozice Muzea Vysočiny zaměřená na rašeliniště.

Poslední křídlo bývalého domova chtělo město výhledově opravit pro spolky. Kvůli uprchlíkům opravy urychlilo. Mělo by tam být pět pokojů, sociální zařízení a jedna větší místnost s kuchyňským koutem. Podle Brtníka může tato část budovy ve stejné podobě sloužit spolkům. "To znamená, není to částka, kterou by město investovalo nad rámec svých představ, ale je to částka, kterou investuje v době, kdy to ještě udělat nechtělo," řekl.

V závěru týdne bude v Telči benefiční víkend pro Ukrajinu s koncerty, který připravilo město se základní uměleckou školou. Přispět tam bude možné na humanitární pomoc.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Ukrajina, Rusko, správa, boje, lékař, uprchlík, Telč, zubní lékař, ODS, Muzeum Vysočiny Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Telč pomáhá uprchlíkům s ubytováním. Získat by mohla i ukrajinskou zubařku a pediatričku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.