Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vzpomínky pamětníků z Jihlavska na doby neveselé. Žáci jejich příběhy zpracovali do krátkých filmů

Dramata z druhé světové války nebo pronásledování během komunistického režimu. Složitým životním osudům celkem sedmi pamětníků z Jihlavska naslouchaly v rámci projektu Příběhy našich sousedů žáci základních škol, jejich slavnostní prezentace se uskuteční ve středu 6. dubna od 16 hodin se v Panském dvoře v Telči.

Do projektu Příběhy našich sousedů se na Vysočině letos zapojili i žáci z Třeště, Telče a Nové Říše. V Třešti si projekt vyzkoušeli už loni, školy z ostatních obcí jsou letos nováčky. Pod vedením svých učitelů zaznamenalo pamětnická vyprávění sedm týmů ze ZŠ Třešť, ZŠ Nová Říše, ZŠ Telč Hradecká, ZŠ Telč Masarykova a tercie gymnázia v Telči. V průběhu šesti měsíců žáci nejprve natáčeli vyprávění místních pamětníků a dohledávali dokumentární materiály k jejich příběhům.

V roce 2021 se do projektu Příběhy našich sousedů po celé ČR zapojilo 537 českých škol s více jak 3000 žáky a studenty, kteří pod vedením 604 učitelů zdokumentovali v 737 žákovských dokumentaristických týmech téměř 750 pamětnických příběhů.

„Ze shromážděných podkladů pak vytvořili vlastní dokumentární díla, která odborné i široké veřejnosti představí právě na slavnostní prezentaci 6. dubna,“ říká regionální koordinátorka pořádající společnosti Post Bellum Alena Holubová„Mezi pamětníky, jejichž osudy děti zpracovávaly, je podle velice pozoruhodný mix osobností, které se liší jak věkem tak i svými příběhy.“

Děti zpovídaly například pamětníka událostí konce války v Třešti Miloše Nevorala nebo pana Jaroslava Šimánka z Batelova, který strávil vojnu u PTP v Ostravě. Paní Marie Krajíčková z Nové Říše vyprávěla dětem o osudu své rodiny, jež se musela vystěhovat z pohraničí při záboru Sudet nacistickým Německem.

Vzpomínky z konce války nebo komunistická perzekuce

Dalšími osobnostmi, jejichž osudy děti sledovaly, byli dva ze zakladatelů Občanského fóra v Telči Vladislav Veselý a farářka Eva Melmuková Šašecí. Pan Veselý vzpomínal také na události z vojenské služby, kdy za klukovské řeči proti komunismu skončil ve vězení. Paní Melmuková dětem líčila dramatické osudy své rodiny během konce války a perzekuci ze strany komunistického režimu.

Jeden z telčských týmů navštívil pana Jana Marka, kronikáře ze Sedlejova, který zde zažil konec druhé světové války a vzpomínal na smrt partyzána Karpova. Jiný z týmů natočil romskou pamětnici Agátu Drevňákovou, jejíž dětství nebylo kvůli jejímu původu nijak veselé, ale jež se nikdy nevzdala, stala se sociální pracovnicí a pomáhá lidem všech barev pleti bez rozdílu.

V rámci slavnostního podvečera odborná porota ve složení Martin Ďásek (historik), Jan Coufal (scénárista) a Naďa Švihálková (pedagog) posoudí zpracovaná dokumentární díla žáků i jejich prezentace před publikem a nakonec z nich vybere tři vítězné projekty.

Prezentace, která bude 6. dubna 2022 v Panském Dvoře v Telči, je přístupná veřejnosti. Všichni jsou srdečně zváni.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto postbellum.cz

Štítky Příběhy našich sousedů, historie, Post Bellum, prezentace, Telč, okres Jihlava, projekt, druhá světová válka, Třešť, Panský dvůr, válka, Nová říše, Kraj Vysočina, Nacistické Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzpomínky pamětníků z Jihlavska na doby neveselé. Žáci jejich příběhy zpracovali do krátkých filmů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.