Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihlava si kvůli chystané stavbě Horácké arény vyjednala úvěr na 600 milionů korun

Jihlava si kvůli připravované stavbě víceúčelové arény vyjednala úvěr na 600 milionů korun. Uzavření smlouvy o jeho přijetí v úterý 29. března schválilo městské zastupitelstvo. Radnice předpokládá, že na arénu s předpokládanou hodnotou okolo 1,3 miliardy korun dostane dotaci od kraje a státu. Rozhodující pro další postup podle primátorky Karolíny Koubové (Fórum Jihlava) bude to, jaké cenové nabídky předloží městu stavební firmy. Podle věstníku veřejných zakázek skončí lhůta pro podávání nabídek 4. května.

Přijetí úvěru schválili zastupitelé 34 hlasy, proti nebyl nikdo. Čtyři zastupitelé se zdrželi hlasování.

Předseda finančního výboru zastupitelstva Jiří Pokorný (ANO) uvedl, že bez ohledu na to, jestli se aréna bude stavět, nebo ne, je pro město v současné době výhodné mít takto otevřený úvěrový rámec. Důležité je podle něj například i to, že úvěr není nutné vyčerpat.

Město prodloužilo lhůtu pro přihlášky na stavbu nové arény, plánovaného harmonogramu se to nijak nedotkne

Měl to být konec března, nakonec to bude polovina dubna. Město Jihlava prodloužilo o 14 dní lhůtu pro odevzdání nabídek do výběrového řízení na stavbu multifunkční arény, harmonogram dalších předpokládaných kroků tím ale není nijak dotčen.

Někteří zastupitelé upozorňovali na zdražování materiálů a energií, i v souvislosti s válkou na Ukrajině. Radek Popelka z opozičního hnutí ANO podotkl, že výrazně zdražila konstrukční ocel. „Minulý měsíc bylo kilo této oceli na trhu za 30 korun, dnes je cena 80 korun. Takže ten nárůst tam je opravdu enormní a navíc ta ocel vůbec není," řekl za opozici Radek Popelka.

Primátorka uvedla, že příprava na stavbu arény stála poslední čtyři roky hodně práce i dost peněz. Podle ní se už nemusí opakovat to, jak má město na tento projekt vyjednané financování. „Souhlasím s tím, že to rozhodování nebude vůbec jednoduché, ale je to velmi rozjetý vlak a bude na nás, až se otevřou obálky, abychom si řekli, jestli je to realizovatelné, nebo ne," řekla Karolína Koubová.

Jihlavský zimák bude v provozu do konce dubna. Na rozlučku přijede Sáblíková, Krpálek i Dominik Hašek

CZ LOKO Aréna, dřívější Horácký zimní stadion (HZS), má před sebou poslední týdny provozu. U této příležitosti se chystá velká rozlučková akce, na kterou do Jihlavy přijede řada známých osobností. Pokud vás toto zajímá, pak si do kalendáře...

Zadávací řízení na stavbu arény v místě starého Horáckého zimního stadionu zahájila Jihlava letos v únoru. Náměstek primátorky Petr Ryška (ODS) novinářům v první polovině tohoto měsíce řekl, že město stále předpokládá, že by mohlo na arénu dostat od státu 300 milionů korun a půl miliardy korun od Kraje Vysočina.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Jihlava

Štítky aréna, Horácká, stavby, sporty, úvěr, Jihlava, Karolína Koubová, ANO 2011, Radek Popelka, Jiří Pokorný, ruská invaze na Ukrajinu, Petr Ryška, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava si kvůli chystané stavbě Horácké arény vyjednala úvěr na 600 milionů korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.