Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Uprchlíci se mohou na Vysočině objednat k vyřízení víz na konkrétní čas. Systém funguje v češtině i ukrajinštině

Ukrajinští uprchlíci na Vysočině se mohou do krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) objednat nově pro vyřízení víza na konkrétní den i hodinu. Zatím lze využít termíny v půlhodinových intervalech. Rezervační systém je v českém i ukrajinském jazyce. Krajské centrum dosud pomohlo vyřídit doklady více než sedmi tisícům Ukrajinců, ubytování zajistilo pro více než 400 lidí.

„Po několika dnech zátěžového testování a po reálném nastavení časů pro správné odbavení všech agend jsme tento týden spustili elektronický systém objednávání klientů v KACPU Jihlava. Prozatím je možné využít takzvané sloty v půlhodinových intervalech 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Systém objednávání využívá parametry už dříve osvědčeného systému, který kraj Vysočina vyvinul pro objednávání do testovacích covid stanů," uvedl hejtman Vítězslav Schrek (ODS).

Obsluha rezervačního systému na webu je jednoduchá, uvedla mluvčí. Vyžaduje pouze několik kroků, které umožní vybrat datum a čas odbavení, identifikaci objednaného člověka. „Po příchodu do centra pak pouze stačí prokázat se kódem, který systém klientovi na konci registrace vygeneroval," uvedla mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

V Jihlavě se otevřel sklad humanitární pomoci. Materiál hlavně pro uprchlíky mohou nosit občané i firmy

V areálu Krajské správy a údržby silnic Vysočiny na Kosovské ulici v Jihlavě se dnešním dnem otevřel sklad humanitární pomoci, ten zřídil Kraj Vysočina společně s Českým červeným křížem (ČČK). Každé úterý a čtvrtek mezi 15. a 17. hodinou je možné...

Termín se dá zamluvit jak přes počítač, tak díky informačním kioskům na několika místech centra. S rezervací termínu přímo na místě mohou pomoci i asistenti. Rezervace není povinná.

Krajské asistenční centrum zatím pomohlo vyřídit doklady víc než 7000 válečných uprchlíků, čtyři stovky z nich požádaly o ubytování. Nyní centrum odbavuje v průměru 180 lidí denně.

Přechodný azyl v Ukrajinském domě 

Uprchlíci z Ukrajiny nyní mohou využít i služby takzvaného Ukrajinského domu. Ten najdou na Brněnské ulici, jde o bývalý jihlavský dům dětí a mládeže. Ukrajincům je tam k dispozici kromě několika pokojů s kuchyní, jídelnou a sociálním zařízením také třeba šatna s oblečením, kočárkárna či místnost pro společná setkávání. 

„Já jsem úplně dojatá, jak to tady dobrovolníci zvládli. O veškeré vybavení jednotlivých pokojů, vlastně bývalých tříd, se postarali dobrovolníci. My jako město jsme pouze koupili koberec," neskrývala své dojetí během pátečního otevření domu primátorka Karolína Koubová. 

VIDEO: V Jihlavě se otevřel Ukrajinský dům. Prvním ubytovaným je Valerij s manželkou, na další uprchlíky se čeká

Jihlavský bývalý dům dětí a mládeže (DDM) po 6 letech, kdy zel prázdnotou, našel svoje uplatnění. Včera se oficiálně otevřel jako Ukrajinský dům, který poskytne dočasný azyl uprchlíkům z Ukrajiny, co prchají před válkou. Budova bývalého DDM na...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie SR

Štítky ČR, Ukrajina, správa, boje, migrace, Vysočina, Kraj Vysočina, dům, Vítězslav Schrek, ODS, Jihlava, Karolína Koubová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uprchlíci se mohou na Vysočině objednat k vyřízení víz na konkrétní čas. Systém funguje v češtině i ukrajinštině | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.