Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Práce pro lidi z Ukrajiny. V Jihlavě mohou pracovat coby uklízeči či řidiči MHD, akvapark nabízí pozici plavčíka

Jihlavské městské společnosti nabízí práci lidem z Ukrajiny, kteří prchají před válečným sporem. Tito lidé se mohou zapojit například coby uklízeči, plavčíci, muži z Ukrajiny mohou pomoci při zalesňování.

Práci ženám z Ukrajiny nabízí Prádelna a čistírna Jihlava. V tuto chvíli už mají 10 uchazeček, které čekají na vyřízení potřebných dokumentů. Prádelna má v současné době 65 zaměstnanců včetně řidičů a údržby. „K plnému obsazení dvousměnného provozu nám chybí ještě 22 lidí. Objemy zakázek však zatím nejsou na dvě plnohodnotné směny denně,“ uvedla jednatelka městské společnosti Martina Prošková.

Kraj chystá 200 lůžek pro uprchlíky ve svých budovách. Nejvhodnější je vojenský areál v Rančířově

Také Kraj Vysočina připravuje lůžka pro nouzové ubytování uprchlíků. Konkrétně je pro uprchlíky z Ukrajiny nachystáno 100 lůžek v areálu Domova Háj u Ledče nad Sázavou. Dalších 100 lůžek by mohlo být v budově kraje v Humpolci, z níž se odstěhoval...

První kontakt s provozem 

Ženy z Ukrajiny se zatím seznámily s provozem. „Každé z nich jsme ukázaly jednoduché manuální činnosti, které je čekají. Je to například navěšování prádla, skládání froté, županů, žehlení menších kusů a podobně,“ přiblížila Martina Prošková.

Zaměstnání uprchlíků se nebrání ani další městské společnosti, například Správa městských lesů Jihlava. „Mezi zaměstnanci už dlouhodobě několik Ukrajinců máme. Nabídli jsme jim proto, že pokud by sháněl práci někdo z jejich blízkých, můžeme se domluvit, třeba na zalesňování,“ uvedl jednatel společnosti Václav Kodet.

Ukrajinců ve školách na Vysočině přibývá, v Jihlavě se zájem zdvojnásobil. Trochu problém je s kapacitou ve školkách

Školy v našem kraji začíná navštěvovat stále více dětí z Ukrajiny. V Jihlavě se počet těch, kteří chtějí ve vzdělávání pokračovat, od začátku týdne zdvojnásobil, nastoupit do škol chtějí i někteří středoškoláci. Podle sdělení zástupců měst, škol...

Práci lidem z Ukrajiny mohou dát také Služby města Jihlavy. „Aktuálně sháníme uklízečku na Vodní ráj a také plavčíky, u kterých je ale potřeba kvalifikace,“ upozornil jednatel společnosti Josef Eder.

Automechanik nebo řidič/ka

Jihlavský dopravní podnik pak může přijmout lidi prchající z Ukrajiny na pozici automechanika nebo třeba řidiče/řidičky. „Ve druhém případě je ale potřeba alespoň základní znalost českého jazyka a vyřízení českého profesního průkazu,“ podotkl jednatel Radim Rovner.

Jihlava uprchlíkům otevře Ukrajinský dům. Pojďte nahlédnout dovnitř

Jihlava poskytne zázemí lidem z Ukrajiny, kteří prchají ze své země před válkou. Přechodným útočištěm se pro ně stane budova, kde dříve sídlil Dům dětí a mládeže (DDM) v Brněnské ulici. Toto místo - Ukrajinský dům - bude zároveň sloužit jako...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky práce, nabídka, pomoc, úklid, les, plavčík, žehlit, městská společnost, uprchlík, Ukrajina, Jihlava, Josef Eder

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Práce pro lidi z Ukrajiny. V Jihlavě mohou pracovat coby uklízeči či řidiči MHD, akvapark nabízí pozici plavčíka | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.