Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihlava uprchlíkům otevře Ukrajinský dům. Pojďte nahlédnout dovnitř

Jihlava poskytne zázemí lidem z Ukrajiny, kteří prchají ze své země před válkou. Přechodným útočištěm se pro ně stane budova, kde dříve sídlil Dům dětí a mládeže (DDM) v Brněnské ulici. Toto místo - Ukrajinský dům - bude zároveň sloužit jako kontaktní a komunitní centrum.

Centrum se otevře příští týden. „V patře budou pro příchozí připraveny pokoje na přechodné ubytování o celkové kapacitě 30 míst. Pokud to situace dovolí, bude mít každá rodina vlastní místnost. V přízemí vznikne komunitní zázemí," popisuje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

V nově vzniklém Ukrajinském domě jsou k dispozici postele včetně matrací a lůžkovin, které poskytla armáda se zdravotníky. „Zapůjčené věci pomáhali v minulých dnech stěhovat strážníci, zaměstnanci úřadu, asistenti prevence kriminality a lidé, kteří vykonávají na městské policii soudem uložený trest,“ vyjmenoval ředitel jihlavských strážníků Jan Frenc.

Na radnici v Jihlavě začalo fungovat centrum pomoci. V městském bytě dnes našly azyl dvě Ukrajinky s dětmi

Počínaje dnešním dnem, zřídilo Město Jihlava koordinační centrum pomoci, která míří na Ukrajinu, kde už pátým dnem panuje válečný spor s Ruskem. Pracovnice turistického informačního centra evidují veškeré nabídky pomoci a rozdělují je dál.

Ukrajincům je ve všech patrech k dispozici společné sociální zařízení, jako jsou sprchy a toalety. Nechybí ani kuchyňský kout s pračkou, mikrovlnkou, troubou a lednicí, které zajistily Služby města Jihlavy. „Chtěla bych všem za jejich práci v posledních dnech poděkovat. Během chvíle dokázali vytvořit důstojné zázemí lidem, kteří prchají před válkou. Půjde o přechodné ubytování, ve kterém by měli lidé strávit zhruba týden, než se jim podaří najít bydlení na delší čas,“ uvedla jihlavská primátorka Karolína Koubová.

Maminky maminkám. Ženy z Ukrajiny mohou trávit společný čas v novém jihlavském UKlubu

Poslední dny se v naší zemi nesou ve znamení velké solidarity s lidmi, kteří z Ukrajiny utíkají před válkou. Jedním z takových počinů je nový jihlavský UKlub, který mají na svědomí dvě maminky na mateřské.

V budově bude také sklad dobrovolnické pomoci, komunitní a kontaktní centrum i prostor pro dobrovolníky. Protože Ukrajinský dům v Brněnské ulici zřizuje město, budou mít uprchlíci z Ukrajiny jistotu, že se zde dozví relevantní a ověřené informace. 

Ukrajinský dům v Jihlavě

Pátek, 11. března 2022, 13:56

Ukrajinský dům v Jihlavě
Ukrajinský dům v Jihlavě

V současné době jsou lidé prchající před válkou ubytováváni na přechodnou dobu v ulici Husova, kde má příspěvková organizace města Brána Jihlavy penzion. Veškerá agenda by se tak měla v následujících dnech přesunout právě do ulice Brněnská tak, aby dům v ulici Husova mohl opět sloužit svému účelu," vysvětluje dále mluvčí Daněk. 

Penzion na Husovce se plní uprchlíky, azyl tam našla i Ljuba s dcerou. Doma si stihly zabalit jen oblečení a doklady

V posledních dnech se opět potvrdilo to, jak umí být Češi solidární. Svědčí o tom aktivní pomoc lidem z Ukrajiny, kteří prchají před válečným sporem. Ten v zemi vypukl minulý čtvrtek. Ukrajinci v Jihlavě mohou dostat dočasný azyl třeba i v...

Město Jihlava kromě ubytování nabízí uprchlíkům také jízdné v MHD na tři měsíce zdarma, překlady informačních materiálů nebo koordinaci dobrovolníků. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Ježkovy oči

Štítky centrum, Ukrajina, ubytování, pomoc, DDM, Jihlava, dům, uprchlík, válka, Karolína Koubová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava uprchlíkům otevře Ukrajinský dům. Pojďte nahlédnout dovnitř | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.