Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Z hradeb do odpadkového koše. Denacifikujeme Jihlavu, říká aktivista po odstranění ukrajinské vlajky

Byl to jeden z největších a nejviditelnějších symbolů, kterým Jihlavané vyjádřili podporu a solidaritu napadené Ukrajině. Vlajka této těžce zkoušené země však na hradbách vydržela jen tři dny. O její odstranění se postaral politický aktivista Jaroslav Zeisberger. Vojtěch Pažourek, který se podílel na instalaci vlajky, toto jednání považuje za nechutné a plánuje trestní oznámení.

Ukrajinská vlajka visela na jihlavských středověkých hradbách od 3. března. „Vyvěsili jsme ji s kolektivem přátel tak, aby nijak nezasahovala do konstrukce hradebního opevnění,“ říká Vojtěch Pažourek. O oficiální povolení k instalaci vlajky nežádali. Ve chvíli, kdy město Jihlava na svém Instagramu přesdílelo fotografie, to organizátoři brali jako tiché schválení jejich aktivit.

Nezůstalo totiž jen u vlajky. Do trávníku pod hradbami byl zatlučen kříž s krátkým doprovodným textem. „Kromě všeobecné solidarity nám chybělo nějaké uctění obětí a vůbec reflexe toho, že umírají tisíce nevinných lidí,“ říká Pažourek. Pietního aktu, během kterého jeho organizátoři ke kříži položili věnec a zapálili svíčky, se účastnily i dvě ukrajinské rodiny s dětmi, kterým bylo po převozu z hranic zajištěno v Jihlavě ubytování.

Jaké však bylo nemilé překvapení, když v neděli vlajka na hradbách již nevisela? „Byla vytažena na parkán, provazy přeřezány, vlajka odtržena od rámu a vyhozena do koše,“ kroutí hlavou Votěch Pažourek. „Jsme tímto činem hluboce zklamáni a znechuceni. Vnímáme to jako vandalství, poničení státních symbolů jiného státu a schvalování okupace Ukrajiny Rusy,“ doplňuje s tím, že na organizaci a její členy, které to mají na svědomí, bude podáno trestní oznámení.

A kdo že to kříž pod hradbami sice zachoval, ale ukrajinskou vlajku odstranil a poničil? Nedalo to dlouhého hledání, na Facebooku výsledky své činnosti publikovala politická organizace Domov – Jihlava a její představitel Jaroslav Zeisberger. Organizace na sociálních sítích popisuje svoje konání jako „denacifikaci Jihlavy“, bojem proti „znesvěcování našich památek o odkazu našich předků“ nebo „úklid“.

Pietní místo obnovíme x Ukrajinské symboly ať zveřejňují v soukromí

A Zeisberger tuto informaci potvrdil i redakci Jihlavské Drbny. „Kromě vlajky na hradbách jsme s mojí přítelkyní Annou Ferencovou odstranili i tu na náměstí Svobody,“ připomíná politický aktivista sochu rudoarmějců, která byla zástavou Ukrajiny taktéž pokryta. Tato dvojice rovněž odstranila modrožluté stužky, které byly jako symbol solidarity s Ukrajinou navázány na stromy v parku Gustava Mahlera.

Jako vandalství však toto počínání nepovažuje. „Jedná se spíše o úklid. Vandalství vidím spíše v zakrývání památníku osvobození či vystavení vlajky na historické památce,“ nabízí Jaroslav Zeisberger svůj pohled na věc. „Slovo denacifikace bylo použito jako výchozí slovo Vladimira Putina před začátkem konfliktu. Jsme v České republice, tak by bylo dobré, aby zde vlály české vlajky. Denacifikace bude dosaženo, když zde nebude více vlajek jiných států než našeho,“ vysvětluje.

Případného trestního oznámení se Zeisberger nebojí. „Podle našeho právního zastoupení k ničemu nedošlo. Ukrajinská vlajka není český státní symbol a přímo jsme ji nepoškodili. A rozhodně nesouhlasíme s žádným válečným konfliktem, tedy ale i s vražděním civilistů trvajícím osm let v oblasti Donbasu.“ S hodnocením nynější ruské invaze je zdrženlivý. „Neschvaluji ji, ani neodsuzuji. Násilí plodí pouze násilí a každá akce má svoji reakci. Osm let tam byl ostrý válečný konflikt a OSN, EU ani NATO nekonaly. Válka je špatná a řešení mělo a má být mírové. Doufáme v co nejmenší počet civilních obětí.“

Jaroslav Zeisberger i Anna Ferencová jsou připraveni odstraňovat ukrajinské symboly i do budoucna. „Ano, pokud se budou dále znehodnocovat památky, kterých bychom si měli vážit. Ti, co chtějí, si mohou symboly Ukrajiny zveřejňovat na soukromých prostorách.“

Vojtěchu Pažourkovi naopak události posledních dní neberou chuť do další práce. „Pietní místo určitě obnovíme, zvažujeme i jeho možný přesun,“ plánuje. „Musí být vidět, že za Ukrajinou stojíme a nenecháme zvítězit úzkou skupinu proputinovsky smýšlejících občanů. Chceme, aby byl na první pohled vidět, že město Jihlava je přítelem Ukrajiny,“ uzavírá.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Ukrajina, Rusko, útok, invaze, vlajka, odstranění, vandalismus, Jihlava, trestní oznámení, Anna Ferencová, Vladimir Vladimirovič Putin, OSN, Evropská unie, Gustav Mahler, NATO, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Štambera St

Toto je velmi vážné provinění těchto dvou lidi. Vypovídá o jejich tuposti, hlouposti a bezohlednosti. Ostatně co chceme po komunistech a českých nacionalistech.

Sobota, 31. prosince 2022, 21:52Odpovědět

Z hradeb do odpadkového koše. Denacifikujeme Jihlavu, říká aktivista po odstranění ukrajinské vlajky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.