Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Maminky maminkám. Ženy z Ukrajiny mohou trávit společný čas v novém jihlavském UKlubu

Poslední dny se v naší zemi nesou ve znamení velké solidarity s lidmi, kteří z Ukrajiny utíkají před válkou. Jedním z takových počinů je nový jihlavský UKlub, který mají na svědomí dvě maminky na mateřské.

„Začalo to „malou" sbírkou v naší pekárně Veselo, kdy se překvapivě sešlo velké množství oblečení, hygieny a drogerie. V tu chvíli už jsme tušili, že věci nechceme posílat na hranice, ale nechat si je pro maminky s dětmi, které utíkají před válkou. Navíc jsme chtěli této pomoci dát lidský přístup, kdy věci nedostanou zmuchlané v pytli, ale mohou si důstojně vybrat, co by chtěly,“ vrací se pár dní zpátky na začátek projektu jedna z maminek Lála Heřmanová.

Další rozměr, který zakládající členky považují za důležitý, je vytvořit ženám klidné útočiště, kde si mohou sednout, chvilku odpočinout, potkat se s krajankami, vyměnit si zkušenosti nebo si jen popovídat u kávy a dobroty.

Dětský koutek s hračkami 

„Zkusily jsme oslovit DKO, jestli by neposkytli prostor pro tyto účely. Odezva byla neuvěřitelně vstřícná a podporující. Na dalších sbírkách se vybralo velké množství hraček, takže může vzniknout i dětský koutek, aby se i děti mohly socializovat. Případně můžeme děti pohlídat, aby si maminka zařídila nutné dokumenty,“ přidává Heřmanová další benefit s tím, že UKlub bude oficiálně otevřen od pondělí 14. března. 

Navíc díky velké kapacitě zde mohou probíhat různé kurzy, výuky, rekvalifikace nebo školení. „Co považujeme za důležité, je to, že o celý chod klubu by se mohly starat samy maminky, protože vnímáme, že ženy se chtějí zapojit a pracovat,“ doplňuje Lála Heřmanová.

Komunitní centrum UKlub se nachází v prostorách jihlavského DKO na Tolstého ulici nedaleko Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině. To se v Jihlavě otevřelo ve středu 2. března. Ke včerejšímu dni odbavilo celkem 3152 lidí z Ukrajiny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto UKlub

Štítky azyl, pomoc, komunita, centrum, válka, útěk, DKO, Ukrajina, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Maminky maminkám. Ženy z Ukrajiny mohou trávit společný čas v novém jihlavském UKlubu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.