Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihlavský magistrát teď vydává dvojnásobek cestovních dokladů. Může za to hlavně situace na Ukrajině

Situace na Ukrajině, která je od 24. února ve válečném sporu s Ruskem, u obyvatel ČR vyvolává zvýšený zájem o vyřízení cestovních dokladů. Potvrzuje to také pracoviště na jihlavském magistrátu, které má na starosti občanské průkazy a cestovní doklady.

„Ano, v Jihlavě jsme opravdu zaznamenali zvýšený zájem o cestovní doklady. Aktuální počty jsou až na dvojnásobku běžného stavu. Volnější jsou zatím úterky a čtvrtky, nejvíc lidí přichází v pondělí a ve středu,“ zodpověděla na dotaz Jihlavské Drbny Jana Batoušková, vedoucí jihlavského správního odboru.

Úřednice na zmíněném pracovišti v pondělí 7. března obsloužily více než 400 občanů. „Doporučujeme dalším zájemcům o občanské průkazy a cestovní doklady elektronické objednání na úřad,“ sdělil Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Jak dnes potvrdila jihlavská radnice, zvýšený zájem o vydávání zmíněných dokladů určitě vyvolala aktuální situace na Ukrajině. „Netuším, zda si lidé balí nové cestovní doklady pasy zrovna do evakuačních zavazadel, ale určitě současný nápor vyvolaly z části i válečné zprávy. Důvodem zvýšeného zájmu je ale i to, že lidé chtějí cestovat, vyrážejí ještě i na hory do zahraničí a už také myslí na letní dovolené,“ myslí si Batoušková.

Na dané pracoviště se můžete objednat ZDE. Podle údajů z dnešního odpoledne jsou termíny rezervované až do 6. května. Na následující dny po tomto datu se zatím nelze objednat.  

Třetí skupinou jsou klienti, kteří mají z „covidové doby“ propadlé doklady, případně se blíží konec platnosti, tak si zařizují nové doklady. A samozřejmě na jihlavské pracoviště chodí i ti, kterým se v pandemii na úřad nechtělo.

„Super blesk" pasy

Na jihlavském pracovišti je podle Batouškové průměrně odbaveno v prodloužený úřední den 210 žadatelů o cestovní doklady, což je zhruba dvojnásobek běžného stavu. Z toho 160 občanů je žadatelů o nový cestovní doklad a 50 občanů si jde nový cestovní doklad vyzvednout.

„Největší zájem je o cestovní doklady s běžnou lhůtou, tedy do 30 dní. U cestovního dokladu „blesk“ do 5 dnů došlo k mírnému nárůstu. Žádosti o vydání cestovních pasů „super blesk“, tj. do druhého dne, jsou ojedinělé. Další dvě stovky lidí si teď v prodloužený úřední den přicházejí pro občanské průkazy, které lze například u dětí také využít jako cestovní doklad,“ doplnila závěrem Jana Batoušková.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky cestovní, doklad, pas, zájem, magistrát, Ukrajina, válka, cestování, zahraničí, Jihlava, občanský průkaz, Rusko, Česko, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavský magistrát teď vydává dvojnásobek cestovních dokladů. Může za to hlavně situace na Ukrajině | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.