Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ANKETA: Dnešní MDŽ pomalu ztrácí nálepku socialistické oslavy. Květinu ženě koupí polovina českých mužů

Dnes stojí v kalendáři MDŽ neboli Mezinárodní den žen. Od tohoto svátku si řada Čechů v minulých letech spíše držela odstup. Měli ho až příliš často spojený s minulým režimem a rudými karafiáty. Jak vyplývá z průzkumu Provident Financial, časy se mění a tento svátek hodlá letos oslavit téměř polovina (47 %) české populace.

V letošním roce plánuje návštěvu květinářství a následné darování květiny ženě polovina mužů v ČR. Jak vyplynulo z údajů průzkumu, tento den za svůj přijala i velká část mladé generace.

„Nechali jsme si zpracovat průzkum, které významné dny Češi rádi slaví. Bylo zajímavé sledovat, jak různé generace Mezinárodní den žen vnímají. Výsledky nás překvapily a zbořily řadu stereotypů, které o tomto dni panují. Z dat vyplynulo, že tento svátek je nejpopulárnější mezi muži střední generace,“ říká Kateřina Jarošová, mluvčí Providentu.

Slavíte MDŽ?

Celkem hlasovalo38 čtenářů

MDŽ se nejvíce slaví v v Ústeckém kraji, kde ho uznává celých 60,6 % lidí. Oproti tomu v Královéhradeckém kraji je to pouze 33,3 %. I tady je ale Mezinárodní den žen oblíbenější než svatý Valentýn. Stejně tak forma oslavy obou „svátků lásky“ se liší. Na MDŽ většina mužů totiž upřednostňuje darovat ženám květinu oproti bonboniérám nebo večeři.

MDŽ v minulosti 

MDŽ byl poprvé slaven 28. února 1909 po vyhlášení Americkou socialistickou stranou. Na první mezinárodní ženské konferenci Druhé internacionály v Kodani v srpnu 1910 prosadila německá socialistka Klára Zetkinová pořádání mezinárodního svátku, tehdy ještě bez určení pevného data. Od roku 1911, kdy byl poprvé slaven v Německu, Rakousko-Uhersku, Švýcarsku, Dánsku a USA mezi jeho cíle patřilo volební právo žen. Pevné datum nebylo stanoveno, bývalo v únoru a březnu.

Datum 8. března se ustálilo až po první světové válce, zejména pod vlivem velké demonstrace v Petrohradě roku 1917 těsně předcházející únorové revoluci, která se konala poslední neděli v únoru dle juliánského kalendáře, což odpovídá 8. březnu kalendáře gregoriánského.

Od roku 1975 je svátek oficiálně uznán Organizací spojených národů a je připomínán jako den mezinárodní solidarity žen za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj.

Květinářky se nezastaví

Karafiáty a chlebíčky, kdo by si to nepamatoval. Mezinárodní den žen se v naší zemi postupem času zbavil nálepky socialistické oslavy. Naopak, aktivistky ho stejně jako jejich předchůdkyně před stoletím využívají k prosazování ženských práv a rovných šancí. MDŽ je také oblíbeným dnem obchodníků. Květinářky se nezastaví a bonboniéry z regálů obchodů mizí několikanásobně větším tempem než jindy.

Nezapomíná se ani na muže 

Také muži se nenechají zahanbit a mají svůj mezinárodní den (MDM). Ten připadá na 19. listopad. Je slaven ve více než 60 zemích. Dalším, v ČR neoficiálním, svátkem podobného charakteru je Den otců, který je slaven třetí červnovou neděli.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky MDŽ, ženy, oslava, květina, dárek, Mezinárodní den žen, svátek, slavnost, květiny, Provident Financial, Česko, OSN, první světová válka, Klára Zetkinová, Den svatého Valentýna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Dnešní MDŽ pomalu ztrácí nálepku socialistické oslavy. Květinu ženě koupí polovina českých mužů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.