Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Penzion na Husovce se plní uprchlíky, azyl tam našla i Ljuba s dcerou. Doma si stihly zabalit jen oblečení a doklady

V posledních dnech se opět potvrdilo to, jak umí být Češi solidární. Svědčí o tom aktivní pomoc lidem z Ukrajiny, kteří prchají před válečným sporem. Ten v zemi vypukl minulý čtvrtek. Ukrajinci v Jihlavě mohou dostat dočasný azyl třeba i v penzionu v Husově ulici, který běžně slouží pro ubytování vzácných návštěv.

V penzionu je čtvrtý den ubytovaná také Ljuba P. se svojí čtrnáctiletou dcerou Mariyou. „Obě společně utekly před nálety na ukrajinské město Ivano-Frankivsk. Cesta z města, které má přes 220 tisíc obyvatel a je od slovenských hranic vzdálené přibližně 400 kilometrů, jim autobusem trvala 25 hodin. Zabalit si stihly jenom oblečení a osobní doklady, vybrat si na cestu mohly jenom tři tisíce hřiven," popisuje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Ve městě zůstal Ljuby bratr, který musel narukovat. Do Jihlavy jela kvůli manželovi, který pracuje v blízké Třešti. Na Ukrajině Ljuba pracovala jako učitelka v mateřské škole a práci si rychle sehnala i v Jihlavě – uklízí ubytovací prostory, které spravuje městská příspěvková organizace Brána Jihlavy, která má pod sebou mimo jiné i zmíněný penzion na Husově ulici. „Ljuba by chtěla kvůli manželovi v Jihlavě zůstat a její dcera Mariya by mohla chodit do třídy pro cizince na základní škole O. Březiny. Mariya navíc ráda kreslí, takže může využít i místní volnočasové nabídky," nastínil Daněk možnou budoucnost těchto dvou Ukrajinek. 

Čtrnáctiletá Mariya, která se svou matkou našla útočiště v Jihlavě, ráda kreslí 

Uprchlíci z Ukrajiny najdou v tomto penzionu přechodný azyl, kromě postele, tepla a sprchy zde dostanou také základní hygienické potřeby, jídlo či pití. To vše za přispění jihlavských dobrovolníků, kteří jsou koordinováni prostřednictvím facebookové skupiny Pomoc UKRAJINĚ - Vysočina. Počet ubytovaných v městském penzionu na Husově ulici se každým dnem mění.

Pomoc od místních podnikatelů 

„Penzion se snažíme přizpůsobit poptávce a kapacity stále navyšujeme. Například jsem se spojil se společností Möbelix, která nám zdarma poskytne dvoupatrové postele pro děti – jsou prostorově úspornější. A pokud se situace ještě zhorší, tak máme připravené i matrace na zem, ale teď z toho ještě nechceme dělat skladiště a snažíme se zachovat ubytování nějakou úroveň. Dodávku kuchyňského zařízení, kávy a čajů nám přislíbila také společnost Julius Meinl, ráno nám sem také donášejí čerstvé pečivo z blízké pekárny Veselo, s nabídkou jídla se nám ozvala zdejší pizzerie Family Pizza,“ uvedl Václav Fialka, manažer příspěvkové organizace města Brána Jihlavy.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Ježkovy oči

Štítky azyl, útočiště, útěk, válka, migrant, pomoc, solidarita, penzion, Ukrajina, Jihlava, Ivano-Frankivsk, Cesta z města, XXXLutz, CREDITEX HOLDING, a.s., Třešť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Penzion na Husovce se plní uprchlíky, azyl tam našla i Ljuba s dcerou. Doma si stihly zabalit jen oblečení a doklady | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.