Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Osobnosti Vysočiny: Před 180 lety zemřel jihlavský malíř Preiss. Jako jeden z prvních maloval figury do betléma

Možná je vám jeho jméno známé, možné jste ho nikdy neslyšeli. Řeč je o malíři Františku Preissovi, který se narodil v Jihlavě a kde 2. března 1842, tedy na den přesně před 180 lety, také zemřel.

František (Franz) Preiss se narodil 29. března 1797 v Jihlavě, a to v rodině tkalcovského mistra Antona Preisse a jeho manželky Josefy, rozené Weinové. Byl žákem jihlavského malíře a betlémáře Aloise Geisslera a podle dostupných informací patrně prvním jihlavským výtvarníkem ručně malovaných betlémových figur.

Preiss se živil jako portrétní malíř, ale namaloval také oltářní obrazy pro kostely ve Velkém Meziříčí (1824) a v Měříně (1827). V Jihlavě je autorem obrazu sv. Antonína Paduánského (1827) pro kostel minoritů. Některé Preissovy obrazy jsou ve sbírkách Muzea Vysočiny. Stylově se jeho malba přibližuje nazarénskému romantismu.

Zemřel při práci na obraze 

Kvalit malíře si všiml opat benediktinského kláštera v Rajhradě Viktor Martin Schlossar, který u Preisse objednal oltářní obraz sv. Barbory. Přestože při práci na tomto obraze malíř náhle zemřel, ne zcela dokončený obraz byl umístěn v rajhradském chrámu.

František Preiss zemřel v Jihlavě 2. března 1842. Jako příčina úmrtí je uváděn zápal plic. 

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky osobnost, úmrtí, výročí, malířství, umění, betlém, František Preiss, Jihlava, malíř, Kraj Vysočina, Antonín z Padovy, Muzeum Vysočiny Jihlava, Velké Meziříčí, Měřín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osobnosti Vysočiny: Před 180 lety zemřel jihlavský malíř Preiss. Jako jeden z prvních maloval figury do betléma | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.