Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na radnici vlaje ukrajinská vlajka, město je připraveno poskytnout uprchlíkům dočasné bydlení

Vedení města Jihlava odsuzuje ruskou vojenskou agresi na území Ukrajiny. Zároveň se připravuje pomoc partnerskému městu Užhorod a bydlení pro uprchlíky v prostorách bývalé budovy domu dětí a mládeže.

Útok ruské armády na Ukrajinu představitelé Jihlavy odsuzují. „Je to vojenský nevyprovokovaný úder proti suverénnímu státu vnímají jako neospravedlnitelnou agresi. Vyzýváme proto vládu České republiky, aby ve spolupráci se spojenci a NATO podnikla veškeré kroky k podpoře Ukrajiny a jejich obyvatel," zní v tiskové zprávě vydané ve čtvrtek odpoledne.

Vedení Jihlavy je navíc připraveno podat obyvatelům Ukrajiny pomocnou ruku v podobě dočasného bydlení. Pokud začne Česko přijímat uprchlíky, může jim město nabídnout prostory v bývalé budově domu dětí a mládeže v ulici Brněnská. „Je to samozřejmě dočasné řešení. Ale jsou tam základní věci jako teplo, voda a postele na přespání. Nebráníme se ani finanční nebo humanitární pomoci,“ uvedla primátorka Karolína Koubová.

Vedení města je také v kontaktu s partnerským městem Užhorod, kterému v týdnu zaslalo dopis s vyjádřením podpory a solidarity. „V dopise jsme se zároveň ptali, zda a s čím bychom jim mohli pomoci. Čekáme teď na jejich reakci,“ dodala Karolína Koubová.

Na jihlavské radnici visí ode dneška jako gesto podpory ukrajinská vlajka, okna Brány Matky Boží se včera rozsvítila modrou a žlutou barvou stejně jako svítí v barvách Ukrajiny budova Horáckého divadla v Jihlavě. „Jsem moc ráda za vlnu solidarity, která se už teď zvedá. Opravdu mě to velmi mile překvapilo. Ukrajina je samostatný suverénní stát a nikdo do toho nesmí zasahovat,“ myslí si jihlavská primátorka.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Ukrajina, Jihlava, solidarita, uprchlíci, válka, radnice, uprchlík, bydlení, Užhorod, Česko, NATO, Karolína Koubová, Ozbrojené síly Ruské federace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na radnici vlaje ukrajinská vlajka, město je připraveno poskytnout uprchlíkům dočasné bydlení | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.