Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tip na výlet: Rozštípená skála, ráj nejen pro horolezce. Místo, které střeží Olšiakův mamut

Nedaleko obce Hamry nad Sázavou najdeme jednu ze zajímavých přírodních památek. Nese název Rozštípená skála, kterou objevili horolezci a začali na ní trénovat lezení. Nedaleko skály se nachází jedna ze soch oblibeného umělce Michala Olšiaka.

Skálu, která se nachází kousek od Žďáru nad Sázavou, geologové nazývají mrazový srub, což je označení pro puklinu, která se působením mrazu a vody vytvoří v jemnozrnné rule. Od hlavní skály je asi 10 metrů vysoká skalní věž oddělena dvoumetrovou mezerou - puklinou, proto také název Rozštípená skála.

V 70. letech minulého století objevili tuto skálu amatérští horolezci a začali na ní trénovat. Dnes vábí díky svým 120 výstupům horolezce z celé republiky. Úplným amatérům je doporučen doprovod zkušeného horolezce. Skála se může drolit a místy i klouže. Krom klasických výstupů na vrchol si odvážlivci mohou vyzkoušet i traverzování v malé výšce podél stěn.

Mamut, lom i oficiálně povolené ohniště 

Pod skalou protéká řeka Sázava, nedaleko skály se na louce nachází betonová socha místního umělce Michala Olšiaka, která představuje hlavu mamuta, jakoby vylézajícího ze skály. Jen několik desítek metrů po proudu Sázavy stojí památka Technického muzea v Brně. Šlakhamr je stálou expozicí hamernictví. Nedaleko se pak nachází lom, který má jako historické místo setkávání zdejších trampů jediné oficiálně povolené ohniště ve Žďárských vrších. 

Lokalitou vedou značené turistické stezky.

Informační tabule toto místo nazývá královstvím měsíčnice. Jedná se o rostlinu, jejíž zralé šešulky lidé obecně nazývají penízky a používají je do okrasných suchých vazeb. Mezi stále obyvatele skalisek patří výři, netopýři a zmije. 

Kudy na Rozštípenou skálu? 

Přírodní památka je přístupná po červené turistické značce ze Žďáru nad Sázavou do Velké Losenice nebo po žluté turistické značce vedoucí z odbočky do osady Česká Mez.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto navylet.cz, kudyznudy.cz, wikipedia, explorio.cz, ochranaprirody.cz | Zdroj navylet.cz, kudyznudy.cz, wikipedia

Štítky tip, výlet, víkend, rozštípená, skála, horolezec, Hamry nad Sázavou, Žďársko, Michal Olšiak, Žďár nad Sázavou, Sázava, Technické muzeum v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Rozštípená skála, ráj nejen pro horolezce. Místo, které střeží Olšiakův mamut | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.