Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Únor plný dvojek neláká jen snoubence v Jihlavě. Malý zájem hlásí radnice po celé Vysočině

Zájem o termíny svateb s daty 20. a 22. 2. 2022 není na Vysočině velký. Matriky oslovených měst registrují jen několik zájemců na úterý 22. února, o nedělní svatbu v termínu 20. února nemají snoubenci zájem vůbec, řekli zástupci radnic a matričních úřadů.

„Tyto dny nemáme stanovené jako dny oddávající, tudíž žádné svatby neproběhnou," uvedla mluvčí radnice v Havlíčkově Brodě Alena Doležalová. Ve městě se loni sezdalo 171 párů, z toho 26 sňatků bylo církevních.

Podle informací Českého statistického úřadu se na Vysočině ročně koná přes 2000 sňatků. V roce 2020 jich bylo 2154, ve stejném roce se 890 manželství rozvedlo. O deset let dřív bylo sňatků 2216 a rozvodů 1328.

Poměrně malý je zájem o „dvojkové" termíny i ve Žďáru nad Sázavou a v Pelhřimově. Žďárská radnice 20. února nikoho oddávat nebude a na 22. února jsou zamluvené tři sňatky. Podobné je to v Pelhřimově, kde se budou svatby konat také jen 22. února. S nevelkým předstihem si ji tam rezervovaly dva páry. Svatby budou v obřadní síni pelhřimovské radnice a na Váňově statku v Dubovicích. „V neděli neoddáváme. Úřední termíny pro oddávání jsou v pátek, ostatní dny na žádost," uvedla za pelhřimovskou radnici Andrea Unterfrancová. V úřední termín jsou sňatky v obřadní místnosti na radnici bez poplatku. Mimo něj a na jiném místě platí snoubenci poplatek tisíc korun. Výše správního poplatku je ve všech městech stejná. Pelhřimovský úřad oddá ročně asi 110 párů, přibližně 15 obřadů za rok je v jeho správním obvodu církevních.

Do únorové svatby se neženou ani snoubenci v Jihlavě

„Na neděli 20. února není o svatby zájem, nemáme žádnou rezervaci. V úterý 22. února bude pět svatebních obřadů a stále se snoubenci mohou objednávat. Pouze dvě svatby si termín rezervovaly už v říjnu 2021, ostatní v lednu 2022," uvedla mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová. Všichni snoubenci si zatím vybrali obřadní síň. Loni bylo v Třebíči 178 svateb, o rok dřív 160 a v roce 2019 199.

Jihlavská matrika v roce 2021: Rodilo se nejvíc Elišek a Jakubů. Ubylo rozvodů, přibylo úmrtí

Rok 2021 se do historie krajské Jihlavy zapíše hned několika rekordními údaji. Podle údajů z matriky se v uplynulém roce narodil rekordní počet dětí, na druhou stranu se rok 2021 nesl v duchu vysokého počtu úmrtí.

Podobně spíše nečekaně malý zájem hlásí také jihlavská radnice. Snoubenci mají zamluvený hlavně 22. únor, ačkoliv nejde o sobotu. „Na tento termín máme už zamluvené dvě svatby. Zájem byl také o sobotní termín 12. 2. 2022," sdělil na dotaz redakce Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. K svatbě se nabízela také sobota 22. 1. 2022, podle Daňka si tento den v Jihlavě nevybral žádný pár. Letošní všechny svatby jsou realizované v malé obřadní síni. „Žádní ze snoubenců neprojevili zájem uzavřít manželství na jiném vhodném místě," dodává mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk. 

Podle Daňka je ale zájem o svatby v zimě vždy malý. Tři svatby, navíc ve všední den, jsou tak spíš výjimečné. „Zvýšené rezervace letošních svateb registrujeme až od dubna směrem k létu. Registrujeme zvýšený zájem hlavně o venkovní termíny. V některých případech jsou letní termíny už plně obsazeny. Například 11. června už je volná pouze jedna svatba vevnitř a v termínech 11. června a 27. srpna jsou všechny venkovní termíny už plně obsazeny," přiblížil dále Daněk.

V Jihlavě je 16 oddávajících 

Jihlavská radnice má aktuálně 16 oddávajících, nejčastěji přijímají prohlášení náměstkové statutárního města – Petr Ryška, Martin Laštovička nebo primátorka města Jihlavy Karolína Koubová. Důležitou součástí svatebního obřadu je samozřejmě i hudba. Jihlavská radnice na svém webu nabízí seznam písní, které mohou znít po dobu obřadu. „Nejčastěji si snoubenci volí svatební pochod od F. Mendelssohna nebo J. Pachelbela, ze skladeb na výměnu prstýnků nejčastěji volí skladbu Imagine od J. Lennona, Hallelujah od L. Cohena nebo A thousand years od Christiny Perri," vyjmenoval mluvčí města Daněk. 

V roce 2021 byly krom 168 manželství uzavřeny také čtyři jubilejní svatby. Jedna diamantová a tři zlaté. „Zaznamenali jsme vysoký zájem o svatby s cizím prvkem, uzavírali u nás manželství občané Maďarska, Bulharska, USA, Ghany, Egypta, Srbska, Alžíru aj. Z méně tradičních míst můžeme jmenovat březový háj u Puklic nebo les u Vyskytné nad Jihlavou. Prvenství v oblíbenosti míst si drží Velká obřadní síň na radnici a velmi populární je i Gotická síň," doplnila vedoucí správního odboru Jana Batoušková.

Jihlava také byla místem uzavření registrovaných partnerství. V roce 2021 to bylo u osmi párů.

Letošní dny plné dvojek lákají snoubence. Ti v Jihlavě mají rádi Mendelssohna či píseň z upíří ságy

Letošní rok nabízí hned několik dní s atraktivním datem. A na to slyší řada snoubenců. V nejbližší době nás čekají dvě zajímavá data - 22. 1. 2022 a 22. 2. 2022. Jak je na tom jihlavská radnice s rezervací sňatků v tyto dva dny?

Ohodnoť článek

Autoři | Foto racjunior / pixabay

Štítky ČR, rodina, zajímavosti, Vysočina, svatba, radnice, Jihlava, Kraj Vysočina, manželství, Český statistický úřad, Pelhřimov, Havlíčkův Brod, Christina Perri, Petr Ryška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Únor plný dvojek neláká jen snoubence v Jihlavě. Malý zájem hlásí radnice po celé Vysočině | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.