Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dvě sobotní demonstrace na náměstí. Komunisté kritizovali českou vládu za Ukrajinu, Chcípl PES zase pandemický zákon

Hned dvě demonstrace se po sobotním obědě uskutečnily na Masarykově náměstí v Jihlavě. Protest svolala komunistická strana, která kritizovala postoj české vlády vůči situaci na Ukrajině, o kousek dál se sešly desítky příznivců iniciativy Chcípl PES protestující proti pandemickému zákonu.

Předsedkyně KSČM Kateřina Konečná na jihlavském náměstí mimo jiné řekla, že by představitelé vlády měli řešit hlavně problémy svých občanů. Mezi řečníky byli také kandidát komunistů pro volbu prezidenta Josef Skála a bývalý slovenský politik Ján Čarnogurský, který podpořil spolupráci s Ruskem.Hodinové akce na horní části jihlavského Masarykova náměstí se odhadem zúčastnilo okolo 150 lidí.

Ve stejnou sobu se jen o kousek dál sešly desítky příznivců iniciativy Chcípl PES, která vystupovala proti "novele pandemického zákona a za život bez podmínek."

Obě akce podle se policie uskutečnily bez problémů. "Žádný incident jsme nemuseli řešit," řekla mluvčí krajské policie Dana Čírtková.

Demonstraci k aktuální politické situaci kolem Ukrajiny svolal jihlavský okresní výbor KSČM, začala krátce před polednem. Podle organizátorů účastníci přijeli z různých částí republiky. Dostávali transparenty v podobě bílých mírových holubic. Na plakátech pod pódiem stálo mimo jiné "Ne zbraním pro Ukrajinu".

"Ráda bych všem, kdo vykřikují, že Rusko stupňuje válečné napětí, připomněla jen dvě věci: Rusko, na rozdíl od Spojených států, provádí vojenská cvičení v rámci svých vlastních hranic, nikoli tisíce kilometrů od nich," řekla Kateřina Konečná v úvodním projevu. Uvedla také, že Rusko se na celkových zbrojních výdajích ve světě podílí podstatně méně než NATO.

"KSČM jako jediná politická strana odmítala vstup do Severoatlantické aliance před lety a stejně jako dnes stojíme o to, abychom byli vojensky neutrální, jako třeba sousední Rakousko," uvedla Konečná. Přítomné také vyzvala, aby Skálovi pomohli získat potřebný počet podpisů pro jeho prezidentskou kandidaturu.

U ukrajinských hranic se shromažďují desítky tisíc ruských vojáků. Západ podezírá Rusko, že se chystá na území svého souseda vpadnout, což Moskva popírá.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook / KSČM

Štítky Chcípl PES, Ukrajina, KSČM, demonstrace, Jihlava, Hnutí PES, pandemický zákon, Vláda ČR, Rusko, Josef Skála, NATO, Ján Čarnogurský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě sobotní demonstrace na náměstí. Komunisté kritizovali českou vládu za Ukrajinu, Chcípl PES zase pandemický zákon | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.