Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Žďár nad Sázavou připomene 300 let vysvěcení Zelené hory i fontánou a pěveckým koncertem na vodní hladině

Žďár nad Sázavou připomene letošních 300 let od vysvěcení poutního kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře bohatým programem, který vyvrcholí v září. Život v období baroka přiblíží výstava v regionálním muzeu. Koncem srpna vytvoří hasičské proudnice na Konventním rybníku fontánu, při níž budou odhalená dvě výtvarná díla na pontonech. První připomínka odkazu architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla bude už o víkendu.

Výročí 345 let od Santiniho narození si v sobotu a v neděli připomenou věřící na Zelené hoře a v dalších kostelech, na jejichž výstavbě se slavný architekt podílel. Žádost o vzpomínku byla podle žďárské místostarostky Ludmily Řezníčkové (ANO) zaslaná do tří desítek míst.

Jan Blažej Santini-Aichel se proslavil jedinečným stylem nazývaným barokní gotika. Narodil se 3. února 1677, zemřel 7. prosince 1723. Poutní areál na Zelené hoře je od roku 1994 zapsaný v seznamu památek UNESCO. Letošní oslavy kulatého výročí vysvěcení poutního kostela na Zelené hoře připravuje radnice s římskokatolickou farností a se spolkem Putování za Santinim.

Město bude mít podle místostarostky i vlastní akce. Výstava Roky v baroku bude v regionálním muzeu k vidění od června do konce září. "Představí barokního člověka a jeho všední svět. Jak se lidé rodili, rostli, poznávali se, válčili a umírali," řekla Ludmila Řezníčková. Dodala, že část výstavy pak bude přemístěná do rakouského města Retz. O dotaci město žádá v dotačním programu Interreg na podporu příhraniční spolupráce. Různých aspektů života v období baroka se bude týkat také série přednášek historika Jaroslava Čechury.

Fontánu na Konventním rybníku pod Zelenou horou by mělo 28. srpna pomoci vytvořit 160 hasičů se čtyřmi desítkami proudnic. "V tuto chvíli vybíráme vhodnou doprovodnou barokní hudbu," řekla místostarostka. Zároveň budou odhalená díla inspirovaná barokem a Zelenou horou umístěná na pontonech na hladině.

Instalace budou vysoké asi pět metrů. Jednu vytvoří z kovového materiálu rakouský výtvarník Peter Berger a druhou ze dřeva Václav Kyselka, který má ateliér na Žďársku, doplnil vedoucí muzea Petr Sedlák.

Na pontonu plovoucím na Konventním rybníku se 24. září také uskuteční koncert chlapeckého pěveckého sboru z kláštera Sankt Florian v Rakousku. "Odkazujeme k barokní tradici koncertů na hladině," řekla Řezníčková.

Na Zelené hoře budou koncem září také mše, přednáška o ikonografii poutního kostela, zazní i slavnostní Te Deum. Oslavy vyvrcholí 28. září, v den výročí svěcení kostela, lidovou krojovou poutí ke svatému Janu Nepomuckému. Podrobnosti jsou na webu spolku Putování za Santinim.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto kudyznudy.cz

Štítky ČR, památky, správa, kultura, UNESCO, Žďár nad Sázavou, Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, koncert, baroko, rybník, Jan Blažej Santini-Aichel, Ludmila Řezníčková, Světové dědictví UNESCO, Jan Nepomucký, Peter Berger

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žďár nad Sázavou připomene 300 let vysvěcení Zelené hory i fontánou a pěveckým koncertem na vodní hladině | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.