Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Páťáci z jihlavské ZŠ Seifertova kreslili pro pacienty s roztroušenou sklerózou. A celou soutěž vyhráli

Velký úspěch mají na svém kontě žáci jihlavské základní školy Seifertova. V loňském roce se zapojili do celostátní výtvarné soutěže Rozsviťme ČR na podporu pacientů s roztroušenou sklerózou. A se svým obrázkem, který tvořila třída společně, vyhráli.

Roztroušená skleróza

Roztroušená skleróza (RS) je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy.

Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence jsou těžké. Na celém světě trpí RS 2,5 milionu nemocných, v Česku se odhaduje počet pacientů na 20 tisíc.

Organizátorem soutěže byl Nadační fond IMPULS. Motivem pátého ročníku výtvarné soutěže bylo kromě tradičních slunečnic i heslo „Co oči nevidí“. Kresby potěší klienty Domova sv. Josefa v Žirči, který pečuje o pacienty s roztroušenou sklerózou. „Letošní téma ‚Co oči nevidí‘ s roztroušenou sklerózou úzce souvisí, protože mnoho projevů není na první pohled vidět, například únava. Příznaky jsou zejména v počátku onemocnění nenápadné,“ říká organizátorka soutěže Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS.

Těžká jemná motorika 

Žáci 5.A jihlavské ZŠ Seifertova tak dostali možnost si o roztroušené skleróze popovídat a také si na vlastní kůži vyzkoušet, jak je pro pacienty se zmíněnou nemocí těžké používat jemnou motoriku. Za svůj vítězný obrázek mimo jiné získali nové lahve na pití. 

Soutěž, která podporuje pacienty s roztroušenou sklerózou, byla vyhlášená již popáté. Zadána byla na konci května 2021, uzávěrka soutěžních obrázků byla na konci září 2021. Celkem se jí zúčastnilo 28 mateřských, základních a středních škol. Vysočinu reprezentovala pouze jediná základní škola, konkrétně 5.A ZŠ Seifertova, jejíž obrázek byl nakonec vítězným. Malovalo ho všech 29 dětí, které danou třídu navštěvují. 

„Jsem nadšená z dětí, jak se společně pustily do tvoření výtvarného díla, že je to bavilo. Zároveň jsem ráda, že i když je u nich prvotní sport, tak jsou všestranně šikovné a baví je i další zájmy a předměty ve škole. A že se umí pro spoustu nápadů nadchnout a zrealizovat je," sdělila na dotaz redakce třídní učitelka Petra Hricková. Zároveň si pochvaluje to, že se se žáky dané třídy pracuje. 

Vítězný obrázek žáků ze ŽS Seifertova Jihlava 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZŠ Seifertova Jihlava, Nadační fond IMPULS

Štítky soutěž, obrázek, výtvarná, roztroušená skleróza, pacient, Česko, Žireč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Páťáci z jihlavské ZŠ Seifertova kreslili pro pacienty s roztroušenou sklerózou. A celou soutěž vyhráli | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.