Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kluziště na jihlavském náměstí zavřelo své brány, využilo ho 32 tisíc lidí. K jednomu bruslaři musela vyjet sanitka

Pondělí 31. ledna bylo posledním dnem, kdy lidé v Jihlavě mohli využít umělé kluziště, které bylo od 28. listopadu 2021 umístěno na horním Masarykově náměstí kolem Mariánského sloupu. Zabruslit si tam přišlo skoro 32 tisíc lidí. Až na jeden den na začátku ledna, kdy se kvůli závadě nedalo bruslit, bylo kluziště přístupné pro návštěvníky celých 63 dní včetně Štědrého dne, svátků vánočních i Nového roku.

Kluziště na Masarykově náměstí bylo v Jihlavě v provozu poprvé na Vánoce 2019. Vloni si muselo dát nucenou „covidovou" přestávku. Před dvěma lety si na kluzišti zabruslilo ještě o osm tisíc bruslařů více. „To je pravděpodobně opět způsobeno pandemií, protože jsme museli dodržovat vládní opatření a dělat kontroly ohledně bezinfekčnosti, což některé lidi odrazovalo a jiní to bohužel i dávali hlasitě najevo obsluze kluziště, která ale za nic nemohla. Tímto velice děkuji všem z HC Dukla Jihlava, kteří se vzorně starali o kvalitu ledu i všechny návštěvníky,“ dodal Tomáš Koukal, vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy s tím, že velké díky patří i pracovnicím z odboru, které se zasloužily o veškeré papírování a vyřizování, aby kluziště mohlo na náměstí stát.

Náklady na provoz kluziště zatím nelze určit. Podle mluvčího Jihlavy to bude možné, až přijde vyúčtování za elektřinu. 

Lidé, kteří chtěli bruslit, se museli prokázat svou bezinfekčností. Výjimku měly děti do 12 let. Podle vyjádření jihlavské radnice kontrola nařízených opatření řadu lidí odrazovala. „My jsme si opatření nevymysleli. My měli povinnost ho dodržovat," dodává Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Také k bruslení, ostatně jako k jakémukoliv jinému sportu, patří zranění. Kromě bežných pádů, které se na ledě staly, musela na jihlavské náměstí jednou vyjet sanitka. „Podle pracovníků Dukly tam byla jednou sanitka, stejně jako v premiérovém roce 2019-2020, ale nešlo o nic vážného," uklidňuje Radovan Daněk. 

Bruslařské ztráty a nálezy 

Lidé, kteří si přišli na jihlavské náměstí zabruslit, měli po celou dobu provozu kluziště možnost půjčit si brusle, případně si je nechat nabrousit. „Brusle si lidé půjčili 2001 krát, brusiči nabrousili 1236 párů bruslí a skříňka na věci byla využita 2134 krát," vyčíslil mluvčí Daněk a přidává informaci o ztrátách a nálezech. Podle něj mezi zapomenutými čepicemi, rukavicemi nebo šálami jsou také dvě krásné dětské „cyklistické“ helmy a také skoro nové brusle - jedny dětské a jedny dámské. „Dukla to tento týden nafotí a zveřejní, aby si majitelé mohli pro věci přijít," dodává Daněk. 

Kluziště na Vánoce 2022

Pokud to epidemiologická situace dovolí, tak by se kluziště na Masarykově náměstí opět mělo objevit i během letošního adventu a pak po celý vánoční čas. „Pokud to situace dovolí, a to nejen z hlediska pandemie, tak bude kluziště i letos. Na náměstí nám navíc přibyde v rámci revitalizace pět stromů, které by mohly adventní vesničku vzhledově pozměnit. A doufáme, že se letos konečně povede i celá „Jihlava k Vánocům“, budou moci být  otevřené stánky s občerstvením, vánočním sortimentem a bude možnost uspořádat i bohatý kulturní program," dodal Koukal s tím, že letošní Advent na náměstí už bude pod pořadatelským žezlem příspěvkové organizace Brána Jihlavy. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky kluziště, bruslení, led, advent, Vánoce, Masarykovo, náměstí, Jihlava, Štědrý den, brusle, HC Dukla Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kluziště na jihlavském náměstí zavřelo své brány, využilo ho 32 tisíc lidí. K jednomu bruslaři musela vyjet sanitka | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.