Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tip na výlet: Krásné výhledy z Hraběcího stolku. Ukrytý cíl, který se určitě vyplatí hledat

Dnešní tip na výlet bude pro ty, kteří rádi hledají. Cíl se tentokrát nachází na Žďársku a nese název Hraběcí stolek. A není úplně snadné ho najít. Toto místo je výjimečné hlavně díky krásným výhledům do okolí, a to v každém ročním období.

Hraběcí stolek je název skály v lese Dubovice mezi Vírem a Bolešínem, která je známá jako vyhlídka, kde do roku 1930 stávala dřevěná rozhledna. Tu nechal v roce 1903 vybudovat hrabě František Coudenhove-Honrische z Kunštátu.

Tento cíl je výjimečný nejen krásným výhledem do údolí, ale také krásným lesem borovic, dubů, buků a habrů rostoucím na příkrých suťových svazích ze svoru. Na skalnatých stráních v okolí Hraběcího stolku se tak zachovala pestrá mozaika přirozených a původních kyselých doubrav s habrem a reliktními bory.

Pomůže on-line mapa 

Výlet má však jedno malé „ale", protože Hraběcí stolek není úplně snadné najít. Dříve se na vyhlídku dalo dojít od Víru kamenem podezděnou cestou, téměř kočárovou, avšak dnes již zarůstající. Pohodlnější polní cesta k této vyhlídce vede od Věstínka, kde se na půl cesty k Bolešínu dá odbočit na polní cestu, a návštěvník se tak dostane k ukryté vyhlídce do 15 minut. Turistům případně může pomoci přibližná on-line mapa. 

Samotná vyhlídka na skalním ostrohu se nachází ve výšce 460 m n. m. přímo nad zákrutou meandru řeky Svratky tekoucí údolím směrem ke Koroužnému. Z tohoto místa se návštěvníkovi naskytne pěkný výhled na vodní nádrž Vír II, která slouží k vyrovnávání kolísavého průtoku v řece.

Na protějším svahu, nad vyrovnávací nádrží, mlze v jarních, podzimních a zimních měsících spatřit mezi stromy torzo hradu Pyšolec. 

Pokud vás Hraběcí stolek zaujal, pak vás jeho návštěva bude stát zhruba dvě hodiny času. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto udolisvratky.cz | Zdroj udolisvratky.cz, navylet.cz, kudyznudy, virvudolisvratky.cz

Štítky tip, výlet, Hraběcí stolek, Svratka, výhled, víkend, pozvánka, vyhlídka, okres Žďár nad Sázavou, Kunštát, údolí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Krásné výhledy z Hraběcího stolku. Ukrytý cíl, který se určitě vyplatí hledat | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.