Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Milostivé léto končí. Městu Jihlava díky němu ubylo zatím jen deset exekučních řízení

Lidem, kterým se podařilo spadnout do exekucí kvůli dluhům u státních institucí, mohlo pomoci takzvané Milostivé léto. Díky němu měli jedinečnou šanci se z této nepříjemné situace v následujících měsících vymanit a znovu začít normální život, a to od loňského 28. října. Například Městu Jihlava ubylo do 18. ledna díky Milostivému létu deset exekučních řízení, dlužníků má přitom tisíce. Město Havlíčkův Brod zaznamenalo ze stejného důvodu ukončení osmi exekučních řízení a radnice ve Žďáru nad Sázavou evidovala zatím 14 lidí, kteří zaplatili jistinu svého dluhu.

Splatit dluhy státu a dalším veřejnoprávním subjektům s odpuštěním penále a úroků bylo možné od 28. října. Dlužníci při splnění daných podmínek kromě úhrady původního dluhu platí jen poplatek 908 korun. Milostivé léto se týkalo jen fyzických osob.

Peníze prostě nemají 

Milostivé léto, které může pomoci těm, co spadli do exekucí kvůli dluhům u státních institucí, bylo zahájeno 28. října a končí 28. ledna. V čem spočívá? Pokud dlužník zaplatí v uvedeném období období celou jistinu původního dluhu a 908 korun exekutorovi za zastavení exekuce, čeká ho nový životní restart. Úroky, penále a další příslušenství stát odpouští, exekuce se zastaví.

Týkat se to bude těch dlužníků, kteří mají dluh u veřejnoprávních institucí, třeba u zdravotních pojišťoven, nemocnic, u dopravního podniku nebo třeba za nájem u obce. Milostivé léto by tak reálně mohlo pomoci až čtvrt milionu dlužníků," vysvětlila již dříve Eva Neuwirtová, mluvčí Kraje Vysočina.

„Milostivé léto pomohlo tomu, že se zvýšilo povědomí o tom, že je dobré se svou situací něco dělat. Přišla celá řada dlužníků," řekl Karel Křivánek, ředitel občanské poradny v Jihlavě. Zároveň uvedl, že klienti poradny nemají dluhy jen vůči veřejné správě, ale také u úvěrových společností a aby řešili svou situaci celkově, řada z nich nakonec zvolila oddlužení v insolvenčním řízení.

Lidé, kteří se rozhodli využít Milostivé léto, podle ředitele často naráželi na to, že nedokázali zaplatit ani samotnou jistinu. „Protože ti lidé ty peníze prostě nemají a často nemají ani nikoho v okolí, kdo by jim půjčil," uvedl.

Statutárnímu městu Jihlava dlužili lidé i firmy na konci minulého roku 97,5 milionu korun, dlužníků mělo tisíce. Milostivé léto bylo možné uplatnit na dluhy ve výši 29 milionů korun, které jsou vymáhané soudním exekutorem. „Do této částky nepatří platby za černé jízdy v MHD, protože městský dopravní podnik tyto dluhy postupuje soukromým společnostem," vysvětluje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Dlužíte pojišťovně, dopravnímu podniku nebo za nájem? Pomoct vám může Milostivé léto

Lidé, kterým se podařilo spadnout do exekucí kvůli dluhům u státních institucí, mají jedinečnou šanci se z této nepříjemné situace v následujících měsících vymanit a znovu začít normální život. Akce s názvem Milostivé léto je tak velkou šancí pro...

V třebíčské občanské poradně se na Milostivé léto ptaly desítky lidí, hodně dotazů se týkalo možnosti úhrady dluhů u zdravotních pojišťoven. „My nevidíme u většiny klientů ty dopady, to možná bude s nějakým odstupem, ale určitě to využívat chtěli," řekl vedoucí poradny Antonín Nekula.

Žďáru nad Sázavou zaplatilo do 18. ledna jistinu dluhu 14 lidí, dluhy se týkaly hlavně záležitostí kolem nájemního bydlení. Zaplatili 319 tisíc korun. „Je řada dalších případů, kdy byl městský řad kontaktován ať už ze strany zájemců o milostivé léto nebo exekutory. Část ze zájemců však neměla na využití milostivého léta nárok, ve zbytku případů je proces stále v běhu," uvedl mluvčí města Matěj Papáček.

V občanských poradnách Vysočiny se na Milostivé léto ptají desítky zadlužených

V občanských poradnách v Jihlavě a Třebíči se na možnost úhrady dluhu v takzvaném Milostivém létě zatím ptaly desítky lidí. Někteří chtějí základní informace, s jinými pracovníci procházejí jejich dluhy a radí možný postup. O mimořádné tříměsíční...

S využitím Milostivého léta pomáhali i pracovníci charit. „Jsou to spíš jednotky (klientů), kteří na to dosáhnou," míní ředitelka jihlavské oblastní charity Hana Fexová. Podle jejích zkušeností by bylo dobré Milostivé léto prodloužit. „Jenom než si klienti zjistí všechny exekuce, než všechno proběhne formálně, je toho času strašně málo," uvedla.

Exekutorská komora na webu uvedla, že údaje o tom, kolik lidí využilo milostivé léto, zveřejní až bude akce ukončená a budou zpracovaná data.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky sociální, správa, exekuce, Milostivé léto, Vysočina, léto, Jihlava, dlužník, Žďár nad Sázavou, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milostivé léto končí. Městu Jihlava díky němu ubylo zatím jen deset exekučních řízení | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.