Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihlava se dává do boje s energošmejdy. I přesto musí být lidé obezřetní, vzkazuje radnice

Po krachu několika dodavatelů energií se znovu začíná i přes zákaz rozmáhat podomní prodej. Vedení Jihlavy se chystá vydat nařízení, kterým na základě novely Energetického zákona zakáže prodej mimo obchodní prostory.

Od 1. července 2022 nebude zprostředkování změny dodavatele energií živností. „Podomní a pochůzkový prodej tak v tomto případě nepůjde omezovat tržním řádem, jako je tomu doposud,“ vysvětlil vedoucí obecního živnostenského úřadu Jan Kubišta.

Pokud bude obec chtít na svém území nadále zprostředkování změny dodavatele energií podomním prodejem zakázat, musí vydat nové nařízení. „Na jeho tvorbě v současné době pracujeme,“ doplnil Kubišta.

Manipulace hlavně u seniorů 

I přesto by ale lidé měli být maximálně obezřetní. Podvodníci si za své oběti nejčastěji vybírají opuštěné lidi a seniory, kterým přímo u nich doma podsouvají nevýhodné smlouvy. Je proto nezbytné, nikoho cizího do domu nepouštět a nic mu nepodepisovat. „Při podomním prodeji se lidé dostávají do situace, kdy musí na nabídku nějak reagovat. A to pro ně nemusí být příjemné a jsou často zmanipulováni tak, že jí podlehnou. Zejména pokud se jedná o starší občany,“ upozornil Jan Kubišta.

Podle pracovníků živnostenského úřadu je v Jihlavě běžnou praktikou, že se podomní prodejci představují jako zástupci velkých společností, i když ve skutečnosti nabízejí produkty jiných dodavatelů energií. „Setkáváme se také s případy, kdy se do domácnosti vloudí pod různými záminkami. Jako například kontrola vyúčtování plynu a elektřiny nebo nastavených záloh,“ doplnil vedoucí obecního živnostenského úřadu.

Výpověď smlouvy kdykoliv a bez sankce

Pokud už se člověk stane obětí zprostředkovatelů, kteří za něj na základě plné moci sjednají nevyžádanou smlouvu, má od Nového roku možnost ji bez sankce kdykoliv ukončit. „Už jsme se ale setkali s případem, kdy byla obětí devadesátiletá seniorka. A při výpovědi narazila na to, že je pro ni postup příliš náročný. Musela totiž vyplnit složitý formulář na internetu,“ uvedl Jan Kubišta.

Pracovníci jihlavského živnostenského úřadu mohou za porušení tržního řádu uložit pokutu až do 100 tisíc korun. „V současné době prověřují tři podněty porušení zákazu podomního prodeje," dodává Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Ježkovy oči

Štítky podvod, prodej, podomní, energošmejdi, energie, novela, zákon, Jihlava, Živnostenský úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava se dává do boje s energošmejdy. I přesto musí být lidé obezřetní, vzkazuje radnice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.