Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Už ne Otava, ale nově Kosmas. Ikonické knihkupectví mění identitu, v rámci rodiny nebylo komu ho předat

Známé jihlavské knihkupectví na rohu ulic Jana Masaryka a Komenského mění po více než třiceti letech provozovatele a logicky s tím i název. Dcery legendárního vedoucího Antonína Otavy svěřily další směřování knihkupectví velkoobchodu Kosmas, který si prvním čtvrtletí tohoto roku přemění provozovnu k obrazu svému.

Když se řekne, že se někdo nebo něco nachází „u Otavy“, všichni Jihlavští přesně vědí, kde přesně to je. Natolik známé toto knihkupectví pojmenované po Antonínu Otavovi je. Je dost pravděpodobné, že se tak tomuto orientačnímu bodu bude říkat stále, formálně to už však správně nebude.

Právě dcery známého knihkupce, který v této budově pracoval od roku 1973, se rozhodly, že dalším provozovatelem bude společnost Kosmas, která si minimálně do března bude tento prostor upravovat pro své budoucí fungování a žádnou knihu zde proto do té doby nekoupíme. 

„Hlavním důvodem je to, že jsme ve věku, kdy to bylo potřeba řešit. Já jsem de facto v důchodu, sestra je sice o něco mladší, ale i tak nemáme žádného nástupce v rodině, který by to převzal,“ zdůvodňuje strategickou změnu Jana Kožichová, jedna dcer Antonína Otavy.

Té se splnil požadavek na to, aby na místě zůstalo knihkupectví, pokud možno kvalitní a prověřené. „S Kosmasem máme dobré zkušenosti, dodává dobrou literaturu a ta volby byla z naší strany docela jednoznačná,“ popisuje Kožichová, jak probíhal výběr dalšího provozovatele v místech, kde se knihy prodávaly již od padesátých let minulého století. „Vše bylo po vzájemné dohodě, navíc zde zůstaneme pracovat i pod hlavičkou Kosmasu,“ těší ji.

Zástupci Kosmasu říkají, že nepůjde o rekonstrukci v pravém slova smyslu, ale například interiér bude úplně nový, aby zde mohla fungovat samoobsluha. „Věříme, že se veškeré změny a zázemí velké distribuce projeví pozitivně,“ doufá Erika Frýbortová, vedoucí maloobchodní sítě Kosmas.

Pro firmu to bude 37. kamenná prodejna v České republice. Předpokládá se, že nejpozději v dubnu by se knihkupectví otevřelo veřejnosti. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lucie Mayerová

Štítky knihkupectví, Otava, Jihlava, Kosmas, Jan Masaryk, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už ne Otava, ale nově Kosmas. Ikonické knihkupectví mění identitu, v rámci rodiny nebylo komu ho předat | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.