Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jak bude vypadat Náměstí Almy Rosé? Architektonická soutěž potrvá do půlky března

Statutární město Jihlava v prosinci 2021 vyhlásilo urbanisticko-krajinářskou soutěž o návrh revitalizace prostranství před Dělnickým domem na křižovatce ulic Žižkova a Fibichova. Zadáním soutěže je zpracovat návrh řešení prostranství, které by v budoucnu mělo nést název Náměstí Almy Rosé.

„Cílem soutěže je nalezení nejvhodnější koncepce a výrazu veřejného prostoru pro obnovenou funkci náměstí. Do zadání soutěže byly promítnuty podněty veřejnosti sesbírané na jaře 2021,“ informuje tiskový mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk. Soutěžní návrhy by měly řešit ideu a koncepci celého prostoru náměstí, podobu dlažby a povrchů, organizaci dopravy, opatření pro příznivé mikroklima a také městský mobiliář, případně umělecké dílo.

Důležitým tématem lokality má být také parkování. „Hlavní funkcí každého náměstí by měl být pobyt, zadání soutěže proto předpokládá přesun současných parkovacích stání pro dlouhodobější stání do blízkého okolí, a to na základě zpracovávané koncepce parkování a dalších prověřovacích studií. Na náměstí budou zachována místa pro krátkodobé zastavení,“ doplňuje Daněk.

Město sbírá podněty k nové podobě náměstí Almy Rosé. Vyjádřit se můžete do pátku

Statutární město Jihlava připravuje architektonickou soutěž, z níž vzejde nová podoba prostranství před Dělnickým domem. Nechá se inspirovat i podněty a názory z řad veřejnosti, která se do 19. března může vyjádřit, na co při revitalizaci klást...

Soutěž je otevřená, mohou se jí tak zúčastnit všichni autorizovaní architekti a jejich týmy. Soutěžní návrhy budou odevzdávat do 17. března 2022, následně je vyhodnotí porota soutěže, které předsedá prof. Jan Šépka. Tým vybraný ze soutěže zpracuje studii náměstí a ulice Fibichova, kam promítne požadavky města i dotčených orgánů státní správy a která bude také projednána s veřejností. Studie bude podkladem pro etapizované investice v území.

Česká televize v lednu odvysílá autorský, dramaticko-hudební pořad 'Piš mi. Tvoje Alma' jihlavského badatele Zdeňka Geista. Obsahuje, mimo jiné, právě i původní pasáže o Jihlavě, Jihlavsku a souvislostech. Tento pořad, který byl v polovině loňského roku proveden na Mezinárodním hudebním festivalu Leoše Janáčka v Ostravě, natočila Česká televize a měl by být odvysílán na programu ČT ART dne 27. ledna 2022 ve 21:45 hodin.

Při návrhu nového pojmenování náměstí byla zapojena široká veřejnost i lokální odborníci a na základě veřejného sběru podnětů byla vybrána Alma Rosé, neteř Gustava Mahlera. Rakouská houslistka židovského původu, jejíž matka pocházela z Jihlavy a která v Jihlavě několikrát koncertovala, mimo jiné také v dnešním Dělnickém domě. Po deportaci do osvětimského koncentračního tábora se stala vedoucí vězeňského orchestru, díky němuž pomohla zachránit život řadě svých spoluvězenkyň. Náměstí bude pojmenováno až po realizaci obnovy, již do soutěžních návrhů lze však osobnost Almy Rosé promítnout.

Náměstí, které je dnes součástí Žižkovy ulice, neslo v 19. století jméno sv. Jana, po odstranění jeho sochy však o své jméno přišlo a stalo se součástí navazující ulice. Plánovaná revitalizace vytváří příležitost veřejné prostranství opět pojmenovat a vrátit toto společensky významné místo jako náměstí na mapu Jihlavy.
 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Náměstí Almy Rosé, Dělnický dům, revitalizace, architektonická soutěž, soutěž, Jihlava, Žižkov, Alma Rosé, Česká televize, Gustav Mahler, Leoš Janáček, Jan Šépka, Zdeněk Geist, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak bude vypadat Náměstí Almy Rosé? Architektonická soutěž potrvá do půlky března | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.