Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Žďárský soud uznal vinnými jednatelku i vydavatelství kvůli popírání holocaustu v knize Mýtus šesti milionů

Soud ve Žďáru nad Sázavou dnes uznal vydavatelství Bodyart Press a její jednatelku Hedviku Fiksovou vinnými z přečinu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Důvodem bylo vydání a šíření knihy Davida L. Hoggana Mýtus šesti milionů, která popírá holokaust. Fiksová dostala peněžitý trest 15 tisíc korun, společnost 45 tisíc korun. Rozsudek není pravomocný, obžalovaní i státní zástupkyně Lenka Budzińská si nechali lhůtu na odvolání.

"Případný opravný prostředek zvážím teprve po doručení a prostudování písemného vyhotovení rozhodnutí," řekla státní zástupkyně Lenka Budzińská. Lhůtu na odvolání si ponechal i obhájce Martin Zobač, který požadoval zproštění.

Kniha vyšla v roce 2016 nákladem 600 až 800 kusů, uvedla dnes před soudem Fiksová. Většina se prodala. Podle Fiksové byla kniha vydaná ke studijním účelům. S tímto závěrem se soud neztotožnil. Ke svému rozhodnutí využil také znalecký posudek vypracovaný Masarykovou univerzitou v Brně.

Popírání genocidy je podle českého práva trestným činem a lze jej potrestat až třemi lety vězení. Státní zástupkyně požadovala ve svém návrhu peněžité tresty 20 tisíc pro Fiksovou a 60 tisíc pro společnost Bodyart Press. Výše trestu byla podle Budzińské odvozena od příjmu společnosti a Fiksové, které pracuje v mateřské škole.

Vyšetřovatelé se knihou Mýtus šesti milionů začali zabývat začátkem loňského roku, kdy na nakladatelství a jeho produkci upozornil Deník N. Vrchní státní zastupitelství v Praze věc předalo na Vysočinu. Policie případ nejdříve loni v březnu odložila. Nejvyšší státní zastupitelství ale nechalo rozhodnutí přezkoumat a vyšetřovatelé pak nakladatelství a jednoho člověka koncem léta začali stíhat.

Soud nejprve vydal ve věci trestní příkaz a určil peněžitý trest v nižší částce, než kterou navrhovala státní zástupkyně. Proti trestnímu příkazu podali všichni zúčastnění odpor, proto se dnes případem soud zabýval v hlavním líčení, krátce nato vynesl rozsudek.

Mýtus šesti milionů je jednou z nejznámějších publikací popírajících holokaust. Autor útlého spisku například tvrdí, že údaj o šesti milionech židovských obětí nacismu je "záměrným a bezostyšným" paděláním historie a že jde o "legendu genocidy".

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto praha1.cz

Štítky ČR, soud, literatura, historie, Žďár nad Sázavou, holokaust, kniha, státní zástupce, peněžitý trest, Masarykova univerzita, Nejvyšší státní zastupitelství ČR, Státní zastupitelství ČR, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žďárský soud uznal vinnými jednatelku i vydavatelství kvůli popírání holocaustu v knize Mýtus šesti milionů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.