Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Průměrná cena poledních menu průměrně stoupla o 5 procent, nejvíce však na Vysočině

Průměrná cena poledních meníček je stále na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve výši 6,3 Kč, což odpovídá pětiprocentnímu nárůstu. Nejvíce obědy zdražily na Vysočině, a to o celých 10 Kč.

Průměrně ceny obědů setrvale stoupají několik let po sobě, například loni byl meziroční nárůst o 6,3 Kč (+5,3%), o rok dříve o 6,7 Kč (+5,9 %).

Ze sledovaných metrik vychází, že nejlevněji se naobědváte v Karlovarském kraji 109,6 Kč (meziroční změna +1,8 %). Druhý v pořadí je Ústecký kraj 120,5 Kč (meziroční změna +3,8 %). Karlovarský kraj si dlouhodobě drží pozici, kde se zákazník naobědvá nejlevněji. Navíc dochází k prohlubování cenového rozdílu vůči ostatním krajům, který čas jen umocňuje.

Prvenství opět uhájila Praha (Praha 1 – Praha 10). Zde budou muset strávníci sáhnout do své kapsy nejhlouběji (134,1 Kč). Druhý nejdražší oběd lze absolvovat v Královehradeckém kraji (130,6 Kč). Třetím v pořadí je Pardubický kraj (129,4 Kč).

Nejvyšší meziroční změna byla zaznamenána na Vysočině (+10,1 Kč), což odpovídá nárůstu 8,0 %. Tak jako v minulém roce, i letos je překvapením Praha, kde je meziroční navýšení cen pod celorepublikovým průměrem (+5,2 Kč), tj. 3,9 %. Za zmínku stojí taktéž srovnání měst! Jednoznačně nejdražší oběd lze očekávat v Hradci Králové (136 kč). Na děleném druhém místě nalezneme Prahu a Olomouc (134,1 Kč)! Třetí pozici okupují České Budějovice (130 Kč).

„V meziročním srovnání hodnoty nevykazují žádné extrémní výkyvy. Čísla prakticky kopíruji růst cenové hladiny let minulých. Byť se restaurace musely vypořádat s komplikovaným obdobím plným nejistoty, úbytkem personálu, zdražováním veškerých vstupů - nepřenesly tyto okolnosti do důsledku na svého zákazníka, protože i o něj se v letošním roce muselo bojovat,“ uvedl spoluzakladatel portálu menicka.cz Jakub Lukáš.

 „V minulém roce jsme predikovali, že se situace v roce 2021 stabilizuje, avšak bohužel, představa byla iluzorní. Nepřestáváme být optimisty a věříme, že rok 2022 se překlopí do normálu,“ doplnil za menicka.cz Jakub Lukáš.

Tak vyplývá  z analýzy obědového serveru menicka.cz. Ten ve svém pravidelném bilancování zohlednil svou databázi - téměř 6 tisíc gastronomických provozoven napříč Českou republikou.

Ohodnoť článek

Foto stobklub.cz | Zdroj menicka.cz

Štítky polední menu, cena, růst, Vysočina, Kraj Vysočina, Praha, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Česko, Královéhradecký kraj

Průměrná cena poledních menu průměrně stoupla o 5 procent, nejvíce však na Vysočině | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.