Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Led na ledové sochy se musí speciálně vyrábět, říká autor jihlavského anděla Marian Maršálek

Na čtvrtou neděli adventní vytvořil na Masarykově náměstí sochu, která krásně umocňuje atmosféru Vánoc. Sochař Marian Maršálek nechává nahlédnout pod pokličku výroby ledového anděla, který už pět dní stráží jihlavský vánoční strom.

Předně je třeba si uvědomit, že nelze použít led jen tak ledajaký. „Pro podobné příležitosti jako jsou ledové sochy se ten led vyrábí speciálně. Voda musí být pročištěná a neustále cirkulující, aby se následně v netvořily nežádoucí bublinky,“ vysvětluje Marian Maršálek, který má aktuálního krasavce na jihlavském náměstí "na svědomí".

Na místo se dovezou ledové bloky o rozměrech 100 x 50 x 25 cm a každá socha ze z těchto bloků skládá. „Těchto 125 kg je ještě manipulovatelných, kdyby to bylo například dvakrát víc, už by to bylo na techniku,“ říká Maršálek s tím, že ve světě se vyrábí ledové bloky i mnohem větší, například dvoutunové, které dopravuje jeřáb.

Prvotní zadání přichází od investora, který určí, jak má být socha velká nebo jaký je na ni vyčleněn rozpočet. Podle toho se rozpočítá množství ledu, co se má na dílo použít. „Já udělám původní skicu, ta se následně odsouhlasí. Snažím se o takovou skladbu sochy, aby ten led byl využit co nejefektivněji.“ 

Obvyklé je zadání na tři bloky tohoto speciálního ledu, protože je docela drahý. Letos se ale na poslední chvíli zrušila zakázka na ledovou sochu ve Zlíně, takže tentokrát byl tento materiál využit navíc na jihlavského anděla. Ačkoli pro tesání ledové sochy existuje speciální náčiní, Maršálek využívá s tím, které využívá pro práci se dřevem, zejména elektrickou pilu a dláto.  

Jednotlivé kusy ledu se lepí vodou, k čemuž jsou logicky vhodnější teploty pod nulou. „Když je tepleji, jde to hůř. Led musí být v tu chvíli podchlazený, aby byla k zamrznutí využita energie samotného ledu,“ podotýká čtyřiačtyřicetiletý sochař z Otinovsi v Jihomoravském kraji. „Musím ale pracovat rychle, aby socha stačila zmrznout. Pokud to stihnu, v té spáře už led nerozmrzne a odtává jen po okrajích.“

Marian Maršálek je vystudovaný sochař a pracuje i s jiným materiálem než je led. „K ledu jsem se dostal přes práci na Tatranském domě na Slovensku. Je to pro mě taková sezónní záležitost. Každopádně led je materiál zajímavý ve své pomíjivosti, strukturou ho řadím někam mezi dřevo a kameny,“ říká sochař, který letos tvořil ledové sochy například v Praze nebo Turnově, známý je však i svými výtvory například z písku.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky socha, Vánoce, materiál, PSG Zlín, Slovensko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Led na ledové sochy se musí speciálně vyrábět, říká autor jihlavského anděla Marian Maršálek | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.