Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na Jihlavsku zastavil dobročinný autobus. Vánoční tradice přinesly peníze dětským pacientům v Jihlavě

Vánoční putování. Tak zněl název předvánoční dobročinné akce, která se konala na třetí adventní neděli. Celý výtěžek poputuje na dobrou věc, letos se pomáhalo dětskému oddělení jihlavské nemocnice.

„Oproti loňsku zastavoval náš vánočně nazdobený autobus jen v Dolní Cerekvi na Jihlavsku. Vloni jsme měli pět zastávek v pěti obcích. Cerekev jsme si vybrali hlavně kvůli dobré zpětné vazbě a dobré organizaci. Taky se nám líbilo umístění kostela, kde jsme dobře rozmístili naše stanoviště,“ sdělil redakci Jihlavské Drbny hlavní organizátor akce Ondřej Veselý, který je zároveň majitelem malého autobusu. Ten byl i letos vánočně vyzdobený.

To, že se taková akce v Dolní Cerekvi konala, kvituje i vedení městyse. „Velmi jsme přivítali aktivitu skupiny mladých lidí v čele s panem Veselým. Organizace byla zajištěna skvěle a výsledná částka předaná do nemocnice nás velmi mile překvapila. Víc takových akcí," sdělila redakci Drbny Alena Houčková, místostarostka Dolní Cerekve. 

Letošní Vánoční putování dětem i dospělým připomnělo tradiční vánoční zvyky. Na šesti stanovištích si hlavně děti vyzkoušely krájení jablíčka, pouštění lodiček z ořechů, lití olova, házení střevícem a focení u nazdobeného autobusu. „U betléma pak byly pro všechny děti nachystané balíčky. Tam byl přítomný i Mikuláš s andělem,“ popisuje Ondřej Veselý a dodává, že na organizaci celé akce, která se začala připravovat už v dubnu, se podílelo zhruba 10 lidí.

V loňském roce probíhalo pouze vánoční focení a lidé přispívali do kasičky, výtěžek putoval dětem do domova v Kamenici nad Lipou. Letos byla akce oživena stanovišti s tradicemi. „Ty tradice, to byl vlastně můj nápad,“ říká skromně Veselý.

Cestu do Dolní Cerekve si našlo zhruba sto lidí. Díky dárcům z řada veřejnosti i díky sponzorům do jihlavské nemocnice poputuje 16 tisíc korun. „Lidé byli opravdu štědří, jsme z toho příjemně překvapeni. Že by kouzlo Vánoc?“ usmívá se Veselý.

Na dětském oddělení jihlavské nemocnice peníze určitě najdou své uplatnění, zatím ještě není jasné, na co přesně budou použity. „Od organizátorů Vánočního putování jsme pro dětské pacienty dostali ještě i tašky s pastelkami a sušenkami. Polovina šla na urgent, polovina půjde dětem po úrazech a také dětem do očkovacího centra,“ pověděla na dotaz redakce Monika Zachrlová, mluvčí Nemocnice Jihlava.

Autobus Ondřeje Veselého, který se před Vánoci už druhý rok zdobí světýlky a vánoční dekorací, se líbí malým i velkým. „Autobus mám už pět let. Inspiroval mě jeden vedoucí skautů. Tak jsem si ho taky koupil. Byl obyčejný bílý. Tak jsem ho natřel do klasických barev à la šedesátky. Jsem rád, že ho mám,“ usmívá se Veselý.

A kam autobus Ondřeje Veselého vyrazí příští rok? „To zatím vůbec nevím. To je ještě daleko. Samozřejmě ale nevylučuju, že něco ve stejném duchu uspořádáme i v roce 2022,“ říká na závěr Ondřej Veselý a doplňuje, že hlavním posláním Vánočního putování je to, že rodiny drží pohromadě. Podle Veselého k tomuto může pomoci také dodržování tradic, na které se už v mnoha rodinách pomalu, ale jistě zapomíná.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vánoční autobus, Nemocnice Jihlava

Štítky Vánoce, autobus, pomoc, Nemocnice Jihlava, dětské, tradice, Dolní Cerekev, okres Jihlava, Lékárenský komplex Jihlava, Jihlava, advent, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Jihlavsku zastavil dobročinný autobus. Vánoční tradice přinesly peníze dětským pacientům v Jihlavě | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.