Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Betlémské světlo pro Chrobáka. Skauti čestnou stráží u lavičky připomenou výročí úmrtí Václava Havla

Na den úmrtí prezidenta Václava Havla, které připadá na neděli 18. prosince, budou jihlavští skauti držet stráž u lavičky Václava Havla, nad kterou nedávno převzali patronát. Prezidentovi zde zapálí svíčku Betlémským světlem.

V sobotu 18. prosince to bude přesně 10 let od úmrtí Václava Havla a jihlavští skauti na něj vzpomenou nejen jako na prezidenta, ale také jako na svého bratra, který měl skautské jméno Chrobák. Skauti a skautky ze střediska Divočáci budou od 10.30 do 11 hodin stát čestnou stráž u lavičky Václava Havla, která je umístěna u Kina Dukla Jihlava. Na památku zde také zapálí svíčku, a to Betlémským světlem, které jejich světlušky ten den přivezou do Jihlavy.

Jen skromná ceremonie 

Osobně obdivuji sílu, vytrvalost a odvahu bratra Chrobáka, který se nebál bojovat za věci, jimž věřil, a to i přes to, že kvůli nim musel čelit vězení a dalším nepříjemnostem stran komunistického režimu. Skauti a skautky ve skautském slibu slibují „sloužit nejvyšší Pravdě a Lásce, věrně v každé době“ a mám za to, že bratr Chrobák skautskému slibu dostál do posledního slova. Myslím, že s ohledem na to nemůžeme výročí jeho smrti nechat bez povšimnutí a je třeba projevit úctu a připomenout si ho,“ uvedl Ondřej Novák ze skautského oddílu Káňat přezdívaný Houska s tím, že vzhledem k pandemické situaci skauti nechtějí na místě dělat větší ceremonii s početnější účastí.

Skauti nedávno převzali nad lavičkou Václava Havla patronát. Zavázali se tak hlídat její stav a případné závady hlásit na magistrát města. „Od doby, kdy jsme patronát nad lavičkou převzali, jsme zatím žádné závady nenašli, a proto nebyl důvod cokoliv hlásit magistrátu. Lavičku chodíme kontrolovat na našich pravidelných schůzkách. Rovněž jí kontrolují jednotlivci z našeho střediska, když mají zrovna cestu kolem,“ doplnil Novák.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Václav Havel, lavička, skauti, památka, čestná stráž, Betlémské světlo, Ondřej Novák, HC Dukla Jihlava, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Betlémské světlo pro Chrobáka. Skauti čestnou stráží u lavičky připomenou výročí úmrtí Václava Havla | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.