Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Chcete mít doma Betlémské světlo? Přehled míst na Jihlavsku, kde bude k vyzvednutí

Již po třiatřicáté přinesou skauti v době Vánoc do České republiky Betlémské světlo. Tato novodobá tradice se v poseldní době stala výraznou součástí slavení vánočních svátků v mnoha rodinách a přináší mnoho radosti jak skautským kurýrům, tak i příjemcům z řad široké veřejnosti. Betlémské světlo si tento rok lidé na Vysočině mohou vyzvednout tuto sobotu 18. prosince. Plamínek je jinak v naší zemi už od neděle 12. prosince.

Tradičně jej přivezli do země skauti, kteří si plamínek převzali na česko-rakouské hranici v Břeclavi a s lucerničkami jej předali brněnskému biskupovi v katedrále svatého Petra a Pavla. Skautskou delegaci vyhlížel brněnský biskup Vojtěch Cikrle, který světlu požehnal při nedělní mši.

Betlémské světlo se stalo novodobým symbolem Vánoc. V České republice se o jeho šíření starají již více než třicet let skauti a skautky. Celá akce stojí na stovkách dobrovolníků, plamínek je tak rovněž symbolem nezištnosti a lidské vzájemnosti.

„Původně se mělo předávat Betlémské světlo v rakouském Salcburku, ale z důvodu zhoršující se pandemické situaci se setkání neuskutečnilo. Plamen jsme proto převzali na hranicích s Rakouskem, kam jsme vyslali čtyři kurýry. Světlo skauti v pořádku přivezli vlakem do Brna,“ sdělil Drbně skaut Jan Svoboda, jeden ze zakladatelů tradice. 

Jak to všechno začalo? 

Myšlenka předávání Betlémského světla vznikla v Rakousku jako součást charitativní akce. Následné předávání křehkého plamínku se díky skautským organizacím odtud rozšířilo do dalších zemí, a to nejen po celé Evropě. Tradice Betlémského světla v České republice trvá již přes třicet let. Každý rok se světlo zapaluje přímo v městě Betlémě, kde se narodil Ježíš Kristus. Vyráží pro něj tzv. dítě světla – jedna dívka či jeden chlapec, kteří vykonali v uplynulém roce něco dobrého. Následně se světlo letecky přepraví do Rakouska, kde je po ekumenické mši předáno skautům, kteří jej distribuují do dalších evropských zemí.

Kam na Jihlavsku pro plamínek? 

Plamínek může mít doma jakýkoliv zájemce, stačí si jej v sobotu 18. prosince vyzvednout na vlakovém nádraží. Konkrétně na Jihlavsku třeba v rychlíku R 638 Rožmberk, který zastaví na hlavním vlakovém nádraží v 9:33, na zastávce Jihlava - město v 9:43 a pak i v Dolní Cerekvi, kam vlak přijede v 10:01. Pro světlo si lze přijít i na nádraží v Batelově, a to v čase 10:07. Betlémské světlo budou rozvážet skauti také ve spěšném vlaku Sp 1907, na hlavním nádraží zastaví v 10:22, na městském nádraží v 10:26, v Kostelci u Jihlavy v 10:44, u kostelecké masny v 10:49, v Salavicích v 10:53, v 10:55 v Jezdovicích. V Třešti v 10:59 a 11:09 ve stanici Třešť město. Pokud to máte blízko do Hodic, pak čekejte na nádraží v 11:13. V Sedlejově vlak se světlem zastaví v 11:20, v Mysliboři v 11:25, v Telči v 11:31 a na zastávce Telč - Staré Město v 11:36. 

Betlémské světlo si na někerých místech lze odnést i v jiný den. Třeba v Polné na Jihlavsku to bude v místním kostele na Štědrý den, a to od 14 do 17 hodin. Další místa, kde si lze na Vysočině plamínek vyzvednout, jsou k nalezení ZDE. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Středisko Divoočáci Jihlava

Štítky Betlémské světlo, skauti, tradice, Vánoce, plamen, vlak, přehled, Jihlavsko, okres Jihlava, Česko, Kraj Vysočina, Rakousko, Vojtěch Cikrle, Ježíš Kristus, Břeclav, Štědrý den

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chcete mít doma Betlémské světlo? Přehled míst na Jihlavsku, kde bude k vyzvednutí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.