Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nová vláda ponechá růst minimální mzdy od ledna na 16 200 korun

Nastupující vláda Petra Fialy (ODS) nebude měnit rozhodnutí končícího kabinetu Andreje Babiše (ANO) o zvýšení minimální mzdy od ledna o 1000 korun na 16 200 korun. Uvedla to Česká televize (ČT). Nařízení schválila vláda ANO a ČSSD začátkem listopadu. S minimální mzdou se zvýší i zaručená mzda, a to podle odbornosti, složitosti a odpovědnosti práce až na 32 400 korun.

Předpokládám, že budoucí vládní koalice nebude mít ambici toto měnit," řekl České televizi předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který má vést ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle Fialy není možné přijít do vlády a začít všechno rušit, protože by to podle něho způsobilo jen zmatek u zaměstnavatelů a zaměstnanců.

Nejnižší výdělek pobírá podle podkladů k nařízení asi 139 tisíc lidí. Ministerstvo práce po vedením Jany Maláčové (ČSSD) původně navrhovalo přidání o 2800 korun na 18 tisíc korun. Odbory to podporovaly. Zaměstnavatelé byli proti, přidali by o 500 korun. Tripartita o částce několikrát jednala, ale shodu nenašla.

Minimální mzda se od ledna zvýší nařízením kabinetu téměř o sedm procent. Zaručená mzda, která se vyplácí v osmi stupních podle odbornosti, náročnosti a odpovědnosti práce, se pohybuje od nejnižší mzdy do jejího dvojnásobku. Nyní činí od 15 200 do 30 400 korun, od ledna se dostane na 16 200 až 32 400 korun. Lidé s nejnižšími výdělky si tak polepší o 1000 až 2000 korun. Roční mzdové náklady na pracovníka s nejnižším výdělkem zaměstnavatelům v roce 2022 vzrostou zhruba o 16 000 korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, vláda, hospodářství, mzdy, minimální mzda, Česká televize, ANO 2011, mzda, ČSSD, Andrej Babiš, ODS, vláda Petra Fialy, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová vláda ponechá růst minimální mzdy od ledna na 16 200 korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.