Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Máte nemovitost, v níž nebydlíte? Ohlašovací povinnost k poplatku za odpady v otázkách a odpovědích

Od Nového roku nastane změna v oblasti ohlašovací povinnosti k poplatku za odpady u vlastníků rodinných domů, bytů a chat, ve kterých není nikdo přihlášený k pobytu. Od ledna 2022 zmíněná ohlašovací povinnost dopadá i na právnické osoby. Podrobnosti přinášíme v nejdůležitějších otázkách a odpovědích.

Ekonomický odbor jihlavského magistrátu spustil novou aplikaci, která pomáhá správci poplatku vyhledávat vlastníky nemovitostí, kteří zmíněnou ohlašovací povinnost nesplnili.

„Například v listopadu bylo zjištěno 230 vlastníků rekreačních objektů a rodinných domů bez trvale hlášených osob, kteří nepřispívají do systému města pro nakládání s odpady,“ uvádí Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Vzhledem k tomu, že za neohlášení poplatkové povinnosti hrozí sankce, připomíná správce poplatku tuto povinnost vlastníkům formou odpovědí na nejčastější dotazy.

Koho se ohlašovací a poplatková povinnost týká, jaká je výše poplatku a lhůty pro ohlášení?
Zpozornět by měli vlastníci bytů, rodinných domů a objektů určených k rekreaci (dále nemovitost), ve kterých není přihlášená k pobytu žádná fyzická osoba a které se nacházejí na území Jihlavy včetně jejich příměstských částí. Sazba poplatku pro rok 2021 ve výši 680 korun se pro rok 2022 zvyšuje na 804 korun za jednu nemovitost a rok. Vznik, zánik nebo změnu bylo nutné ohlásit do 30 dní ode dne, kdy došlo ke změně vlastnických práv nebo ke splnění podmínky, že se jedná o nemovitost bez přihlášené osoby.

Již poplatek v Jihlavě platím, neboť zde mám trvalé bydliště. Vztahuje se na mě tato povinnost také? Mám na území města více prázdných nemovitostí.
V takovém případě vzniká povinnost uhradit poplatek vícekrát. Jednou z titulu svého přihlášení v obci a podruhé z titulu vlastnictví nemovitosti, ve které není přihlášena žádná fyzická osoba. Pokud takových objektů vlastní fyzická osoba v Jihlavě více, pak bude platit poplatek vícekrát podle počtu takovýchto objektů. Zákon o místních poplatcích vychází z nevyvratitelné domněnky, že i v případě nemovitostí, v nichž není nikdo přihlášen k pobytu, dochází k využívání obecního systému nakládání s komunálním odpadem v obci uživateli těchto objektů, a to minimálně v rozsahu, v jakém jej zatěžuje jeden poplatník.

Nájemníci žijící v mém bytě mají pobyt v Jihlavě, ale ne v mé nemovitosti. Mám ohlašovací a poplatkovou povinnost?
Ano. Pro vznik poplatkové povinnosti je rozhodující, zda je hlášený pobyt v konkrétní nemovitosti (byt, dům, chata), nikoliv to, že v ní žije někdo, kdo již v Jihlavě poplatek platí z titulu trvalého pobytu.

Nemovitost vlastním pouze po část roku. Musím poplatek zaplatit v plné výši?
Roční sazby poplatku se sníží o jednu dvanáctinu za každý měsíc, na jehož konci osoba nevlastní nemovitost nebo je v nemovitosti někdo přihlášen k pobytu.

Jak splnit ohlašovací povinnost?
Na stránkách města je k dispozici ohlašovací formulář. Vyplněný a podepsaný formulář je možné zaslat poštou, doručit osobně na ekonomický odbor do kanceláře č. 105 nebo na podatelnu úřadu, nebo odeslat prostřednictvím datové schránky. E-mailem zaslané podání musí být opatřeno zaručeným elektronickým podpisem.   

Jakou lhůtu pro ohlášení mají právnické osoby, které již nemovitosti bez hlášeného pobytu vlastnili před účinností vyhlášky (1.1.2022)?
Lhůta pro ohlášení je stanovena do 30. ledna 2022. Při vkladu nemovitosti do fondu má ohlašovací povinnost také svěřenský fond, podílový fond nebo fond obhospodařovaný penzijní společností.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Přerova | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky odpad, vlastník, nemovitost, povinnost, poplatek, otázky, odpovědi, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máte nemovitost, v níž nebydlíte? Ohlašovací povinnost k poplatku za odpady v otázkách a odpovědích | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.