Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Terezka z Velkého Meziříčí má postižené všechny končetiny. Pokroky v léčbě jí zajistí neurorehabilitace

Jedenáctiletá školačka Terezka z Velkého Meziříčí přišla na svět za dramatických okolností, což se podepsalo doživotně na jejím zdraví. Trpí dětskou mozkovou obrnou a má postižené všechny čtyři končetiny. Již v porodnici s ní rodiče začali cvičit Vojtovu metodu. Terezčin zdravotní stav pomohou zlepšit neurorehabilitace ve specializovaném rehabilitačním centru, které nehradí zdravotní pojišťovna.

Terezčina maminka měla těhotenství bez jakýchkoliv komplikací. Problém nastal až u přirozeného porodu, který byl velice zdlouhavý. Terezka se po narození nenadechla, proto musela být kříšena, ani to ale nepomohlo. Nakonec ji lékaři z porodního sálu odvezli na porodní JIP a napojili novorozenou holčičku na přístroje. „Asi 3 hodiny po porodu začala projevovat nějaké fyziologické funkce,“ vzpomíná dívčina maminka s tím, že jí podle lékařů hrozila smrt nebo totální poškození mozku.

Tereza nakonec začala sama dýchat. Lékaři ji po třech dnech zcela odpojili z kyslíkového přístroje a brzy se dostala domů k rodině. „Věděla jsem, že vývoj bude kritický. Budu muset s Terezkou pravidelně cvičit Vojtovu metodu a teprve čas ukáže, jaké problémy nastanou,“ popsala maminka, co se dozvěděla od lékařů poté, co Terezku přivedla na svět.

Terezce je dnes 11 let. Její pohybový vývoj je těžce postižený. Má totiž kvadruparézu, což je postižení všech končetin. Jelikož komplikovaný příchod na svět nezasáhl její psychický vývoj, může se účastnit běžné výuky. Začala navštěvovat mateřskou školu s asistentkou už ve čtyřech letech a s ročním odkladem nastoupila na základní školu. Terezka se s ostatními normálně domluví, ale ví, že se musí snažit dobře artikulovat, aby jí lidé rozuměli. „Ve škole Terezka funguje bez problémů. Ve třídě má dvě blízké kamarádky a se zbytkem třídy má normální vztah. Psaní zvládla ve stejném tempu jako její spolužáci,“ prozradila Terezčina maminka.

Terezka je i přes těžký hendikep velmi aktivní

Maminka se s dcerou snaží cvičit nad rámec. Tereza se dokonce účastní soutěží ve sportu zvaném paravoltiž. Jedná se o gymnastiku na koňském hřbetě, Terezka ale cvičí na sudu s madly. „Dcerka se snaží být co nejvíc aktivní, i když je to pro ni energeticky náročné,“ dodala maminka. Jedenáctiletou slečnu baví sledovat filmy a pohádky, ráda poslouchá hudbu. Také velice ráda hraje společenské hry, hodně volného času tráví se svým starším bratrancem a sestřenicí, kteří pro ni odmala vymýšlí různé aktivity.

Terezka s maminkou cvičí pravidelně Vojtovu metodu a rehabilituje. Nyní dostala příležitost dojíždět do brněnského rehabilitačního centra Sarema, které jí bylo doporučeno. Tento typ rehabilitací by Terezce velice pomohl k dalšímu zlepšení. Rodina ale nemá na procedury dostatek finančních prostředků a pojišťovna je nehradí.

Pokud chcete Terezku podpořit, klidněte na tento odkaz: https://www.donio.cz/ProBojovniciTerezku

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Zdroj Soňa Brunnerová, Roman Hrůza Agency

Štítky postižení, sbírka, Terezka, Velké Meziříčí, lékař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Terezka z Velkého Meziříčí má postižené všechny končetiny. Pokroky v léčbě jí zajistí neurorehabilitace | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.