Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihlava se nebude ucházet o titul Evropské hlavní město kultury v roce 2028. Hlavně z kapacitních důvodů

Je rozhodnuto. Jihlava se nakonec nebude ucházet o titul Evropské hlavní město kultury v roce 2028. Podle vyjádření primátorky Karolíny Koubové (Fórum Jihlava) město záležitost uzavřelo s tím, že přihlášku podávat nebude. Možné kandidatury Jihlavy se týkala jedna z úvodních debat letošního Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Primátorka tam uvedla, že by rozhodnutí muselo padnout ještě letos, protože na přípravu přihlášky zbývá rok.

Titul Evropské hlavní město kultury je vždy na rok propůjčovaný Evropskou unií většinou dvěma evropským městům, která pak mají celý rok možnost představit Evropě svůj kulturní život a rozvoj. Z českých měst měla tento titul Praha v roce 2000 a v roce 2015 Plzeň.

Podle účastníků říjnové debaty v jihlavském Horáckém divadle by se o kandidaturu pro rok 2028 chtěly ucházet města Liberec, České Budějovice, Broumov a Brno.

„Závěr z minulého týdne je, že tu přihlášku nakonec nebudeme podávat. Především z kapacitních důvodů, protože teď opravdu nemáme zdroje, lidi, na to, abychom to zajistili tak, abychom s tím mohli být spokojení," řekla Karolína Koubová. Vedení města se podle ní rozhodlo, že raději napne síly na konkrétní projekty, které má v plánu udělat. Největším je stavba víceúčelové arény za víc než miliardu korun, která má nahradit dožívající Horácký zimní stadion.

Když jsme se o tom začali bavit poprvé, tak jsme to vzali nejdřív jako takový fór... Když jsme se o tom bavili víc a víc, tak nám docházelo, co všechno máme nachystané," řekla Koubová v divadle.

Město podle dřívějšího vyjádření primátorky Koubové má dobrou strategii pro kulturu a připravuje významné investice, jako je zlepšení podoby centra, vznik centrálního dopravního terminálu a stavbu víceúčelové arény na místě dožívajícího Horáckého zimního stadionu. „Já si umím představit, že Jihlava bude v roce 2028 v novém kabátě," řekla.

K možné kandidatuře Jihlavy byli už tehdy skeptičtější hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO), který je také zastupitelem Jihlavy nebo jihlavská radní pro kulturu Silvie Čermáková (Žijeme Jihlavou!). Podle hejtmana by takový záměr potřeboval silnou politickou podporu. Podle Čermákové by snaha dávala smysl jen v případě, že by propojila i další města v kraji.

Ohodnoť článek

Foto Město Jihlava | Zdroj ČTK

Štítky město, správa, kultura, Jihlava, Evropské hlavní město kultury, Karolína Koubová, Evropská unie, Silvie Čermáková, Evropa, Praha, Vítězslav Schrek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava se nebude ucházet o titul Evropské hlavní město kultury v roce 2028. Hlavně z kapacitních důvodů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.