Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Vysočině se loni u silnic pokácelo dvakrát více stromů než vysadilo

V roce 2020 silničáři v České republice vysázeli téměř za každý pokácený strom jeden nový. Poměr vykácených k vysázeným stromům se tak už druhý rok po sobě zlepšuje ve prospěch vysázených stromů (v roce 2018 silničáři vykáceli dva stromy a vysadili pouze jeden), na samotné Vysočině však bylo pokácených stromů dvakrát více než vysázených.

Okolo krajských cest v České republice v roce 2020 zmizelo 16 911 stromů, které nahradilo zhruba 9 692 sazenic. Z celkového počtu 14 960 vysázených stromků bylo totiž (podle údajů krajských správ silnic) 34 % vysázeno jinde než u silnic, kde se kácelo. Nejlépe si vedl Liberecký kraj, kde silničáři za každý pokácený strom vysadili téměř 4,5 nových. Na opačném konci žebříčku se tentokrát umístil Pardubický kraj s jediným vysazeným stromem za 5,6 poražených.

Na Vysočině se loni u silnic pokácelo 2 253 stromů, což je nejvíce ze všech krajů, vysázeno bylo 1 059, což dává nepříliš lichotivý poměr 2,13:1.

Mladé stromky ale ještě desítky let nedokáží plnohodnotně zastat funkce, které od nich očekáváme - snížení prašnosti, tlumení hluku, zachycování vody v krajině a další. Navíc, nové stromky bývají často vysazovány jinde, než tam, kde kácením došlo k ekologické újmě.

“Rozsáhlý výzkum již dříve vyvrátil, že by přítomnost alejí měla vliv na zvýšení rizika dopravních nehod. Potvrzují to i statistiky příčin dopravních nehod Policie České republiky. Vzrostlé a pravidelně udržované stromy podél silnic naopak potřebujeme. Vozovku i okolní krajinu jednoznačně chrání před horkem, silnými poryvy větru, sněhovými jazyky, snižují prašnost, během přívalových dešťů, zadržují vodu a zpevňují zem. Kromě toho mají i velkou estetickou a historickou hodnotu,” říká Marcela Klemensová z Arniky, expertka na ochranu stromů a alejí.

Vládní dokument Národní akční plán adaptace na změnu klimatu od roku 2017 dal už před 4 lety Ministerstvu životního prostředí a Ministerstvu dopravy za úkol zpracovat metodický pokyn údržby a rozvoje doprovodné funkční zeleně podél silnic a železnic ve vztahu k adaptaci na změnu klimatu. Plnění povinnosti je však příliš pomalé, nadějí pro stromy v krajině jsou proto dál hlavně samosprávy obcí a aktivní občané, kteří stále častěji berou výsadbu a ochranu stromů nejen u silnic do vlastních rukou.

“Aktivní postoj občanů k ochraně stromů v krajině vnímám jako stav, který pomalu ale jistě mění smýšlení politiků a zákonodárců. V tomto kontextu je významné stanovisko dosluhujícího ministra životního prostředí Richarda Brabce k účasti veřejnosti při rozhodování stavebních úřadů o kácení stromů, například z důvodu rekonstrukce silnice: stavební úřady musí zachovat právo ekologických spolků účastnit se řízení! Zároveň nás těší hlasy představitelů některých krajů, kteří veřejně deklarují zájem o lepší ochranu alejí podél silnic i více finančních prostředků pro kvalitní péči o stromy,” dodala Marcela Klemensová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto sluzbyminks.cz | Zdroj Arnika

Štítky stromy, kácení, výsadba, Kraj Vysočina, strom, silnice, Česko, alej, Policie České republiky, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Ministerstvo dopravy České republiky, Liberecký kraj, Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se loni u silnic pokácelo dvakrát více stromů než vysadilo | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.