Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Jihlavě se pro bezdomovce otvírá Noclehárna Havaj. Přespat mohou očkovaní i neočkovaní, říká ředitel Chlupáček

Dnes v 19 hodin se opět otevřou dveře jihlavské Noclehárny Havaj, která vždy od prosince do dubna nabízí dvanáctihodinové zázemí lidem bez domova. Jak je personál na nastávající zimní sezonu připravený? Co je v noclehárně nového? Jak se na jejím chodu podepíše aktuální nepříznivá epidemiologická situace? Nejen o tomto jsme si povídali s ředitelem Střediska křesťanské pomoci Davidem Chlupáčkem.

Prvního prosince, tedy právě dnes, se opět otevírá noclehárna. Pane řediteli, chystáte na letošní „sezonu" nějakou novinku?
Tentokrát novinky nechystáme. Pořizujeme drobné provozní vybavení, jako je například obměna pračky, ale nejsou to novinky jako minulý rok, kdy nám město pomohlo zařídit hygienický sanitární kontejner.

Jihlavští bezdomovci mohou nově využívat kontejner se základním hygienickým zázemím

Vylepšené zázemí budou moci od pondělí využívat jihlavští bezdomovci. V lokalitě Na Havaji byla dneska instalován vyhřívaný kontejner s pisoárem, záchody a sprchami. Buňku, která by osobám bez domova měla sloužit dva roky, zakoupilo město za 285...

Mohl byste jmenovat, kde všude v Jihlavě mohou lidé bez domova přes zimní měsíce přespat?
To je těžká otázka. Naše organizace a sociální služby nabízejí kromě noclehárny ještě jakousi venkovní alternativu na zahradě, jsou to iglú a stan. V opačném směru stále platí nabídky ubytování v azylových domech, kde je vyšší kvalita a standard. Je to dlouhodobá spolupráce třeba až na 12 měsíců. V těchto dnech plánujeme zprovoznění nového azylového domu pro muže, kde každý člověk bude mít více soukromí, samostatnost a odpovědnost.

Služby jiných organizací neznám tak dobře, abych si dovolil o nich hovořit mediálně. To, co nyní řeknu, se netýká pouze přežití zimy, ale v případech, kdy je bezdomovectví úzce spojeno se závislostí na návykových látkách a kdy se jedná skutečně o přežití, považuji za vhodné, že se klient rozhodne svou závislost léčit odborně, a to je často spojeno s hospitalizací, nějakou pobytovou službou nebo s ubytováním.

Noclehárnu Havaj na Žižkově ulici smí využít kdokoliv starší 18 let, služba je určena mužům i ženám. Většinu klientů tvoří muži. 

Kapacita noclehárny je 19 lůžek. V provozu je od prosince do dubna, a to vždy od 19 do 7 hodin. 

Zmínil jste nový azylový dům pro muže, který se nachází na Mlýnské ulici. Je možné říct, kdy jej muži budou moci začít využívat? 
Přesný termín vám zatím neřeknu. Jak jsem naznačil před chvílí, nový dům je stavebně hotový. My se nyní snažíme dodělat vybavení a drobné věci, které nebyly součástí zakázky a smlouvy o dílo. Nyní žádáme o kolaudaci a chtěli bychom co nejdříve začít novou službu poskytovat.

Vraťme se k noclehárně. Jak to tam funguje přes vánoční svátky? Konkrétně 24. prosince? Děje se něco speciálního? Myslím společnou večeři, stromeček. Nebo je to den jako každý jiný?
Naše noclehárna je opravdu provizorní, malá a prostorově velmi úsporná. Neumožňuje nám pořádat nic moc speciálního. Po dobu Vánoc je noclehárna poskytována jako obvykle. Je to celkem běžný provoz, kromě toho, že si pracovníci a klienti mohou Štědrý večer zpestřit sami bez vnější okázalé organizace.

Jak jste na tom s personálem v noclehárně? Máte ho na nadcházející měsíce dostatek?
Díky Bohu máme pracovníků akorát. Tým je stabilní. Když jsme na přelomu 2019/20 zkoušeli nábor většího počtu nových pracovníků, zastavil jsem ho, protože v tu dobu nám poměrně dlouho trvalo vyřízení žádosti o dotaci a my jsme nevěděli, jak na tom budeme finančně. Po nějaké době to dobře dopadlo a nyní je noclehárna financována do roku 2022 z Operačního programu Zaměstnanost v rámci projektu Podpora pro osoby bez bydlení v Jihlavě.


Co provoz noclehárny v souvislosti s aktuálními covidovými opatřeními? Mohou ji využívat očkovaní i neočkovaní lidé bez domova?
Ve spolupráci s Městskou policií Jihlava a s Nemocnicí Jihlava nabízíme klientům bez bydlení a na ulici možnost nechat se očkovat, ale noclehárnu jako ambulantní službu sociální prevence mohou využít všichni – neočkovaní i očkovaní.

REPORTÁŽ: Na hodinu v Noclehárně Havaj: Večeře od Josefa, sušička prádla i problémy s alkoholem

Od začátku prosince, tedy už třetí měsíc, funguje v Jihlavě pro lidi bez domova noclehárna s, pro někoho idylickým, názvem Havaj. Sídlí v místě bývalé vazárny nedaleko ústředního hřbitova. Na plotě visí cedule s názvem, provozní dobou a cenou za...

Budete nějak zjišťovat bezinfekčnost? A jak to bude s respirátory? Jde o vnitřní prostor, tak předpokládám, že by se uvnitř měly nosit? 
Bezinfekčnost se v tomto druhu služby neřeší. Pracovníci se budou chránit a budou vyžadovat ochranu také po klientech.

V Jihlavě máme dva azylové domy - pro muže a pro rodiny a ženy s dětmi. Můžete říct, jaká je nyní na začátku zimy jejich obsazenost?
Azylové ubytování Jihlava pro ženy a rodiny s dětmi má naplněnou kapacitu. V azylovém domě pro muže byl před pár dny plná kapacita také, ale nyní se uvolnilo přibližně pět lůžek.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky noclehárna, Havaj, bezdomovec, provoz, zima, sezona, rozhovor, David Chlupáček, Jihlava, azylový dům, Vánoce, Štědrý den, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lenka Kuchařová

Ja zajímavé,že mezi bezdomovci nikdy neuvidíte příslušníky romského etnika.A to těch bezdomovců máme v Brně požehnaně !

Středa, 1. prosince 2021, 20:41Odpovědět

V Jihlavě se pro bezdomovce otvírá Noclehárna Havaj. Přespat mohou očkovaní i neočkovaní, říká ředitel Chlupáček | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.