Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Tip na výlet: Čtrnáct zastavení, odpočinek u Formanské studánky. Projděte si Naučnou stezku Čeřínek

Venku se už citelně ochladilo, to ale neznamená, že nemůžeme vyrazit třeba i teď o víkendu na nějaký venkovní výlet. V rámci dnešní pozvánky zůstaneme na Jihlavsku. Zde byste určitě neměli vynechat Naučnou stezku Čeřínek.

Tato stezka, která nám poví mnoho zajímavého, měří přibližně 6 kilometrů. Naučná stezka Čeřínek vede po svazích stejnojmenného vrchu, kde v zimních měsících funguje lyžařský vlek.

Stezka návštěvníkům nabízí na své trase celkem 14 zastavení s informačními tabulemi, které seznamují hlavně s živou a neživou přírodou oblasti, vznikem údolí, geologií, podnebím, ale i doly, kde se v minulosti těžilo stříbro. Například na pátém zastavení si můžete odpočinout v dřevěném odpočívadle poblíž Formanské studánky, která byla vždy zdrojem kvalitní vody pro lesní dělníky. Pak přijde stoupání kolem Skalních mís, Mrazových srubů a velkých zaoblených balvanů – Žlábkových škrapů na skalnatý vrchol Přírodní památky Přední skála (712 m). Z jedenácti metrů vysokého a 22 metrů širokého skalního ochozu se každý může pokochat výhledem na okolní kopce a osady Přírodního parku Čeřínek. Pak přijde sestup k cíli, kde si na 14. informační ceduli můžete přečíst, jak chránit přírodu.

Je trasa vhodná pro děti? 

Trasa je středně náročná a její absolvování zabere asi 3-4 hodiny, tudíž ji určitě zvládnou i malí zdatnější turisté. Za vynaloženou námahu ale určitě stojí poznání parku s jeho smíšenými lesy, Hojkovským rašeliništěm, ale třeba i skalnatým vrchem přezdívaným Čertův hrádek. Právě podle něj je pojmenovaná jedna ze čtyř „finálních" lokalit, kde by mohlo vzniknout hlubinné úložiště radioaktivního odpadu, proti čemuž se okolní obce aktivně brání. 

A kde vlastně nejlépe začít? Trasa Naučné stezky Čeřínek se odděluje z modré turistické značky vedoucí z Dolní Cerekve, k jejímu začátku je to asi kilometr a půl. Do Dolní Cerekve se dá dojet autem, propadat zoufalství nemusí ale ani ti, kteří auto nebo řidičák nemají. Do obce jede autobus a také vlak.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy | Zdroj Vysočina.eu, navylet.cz

Štítky tip, výlet, pozvánka, víkend, Čeřínek, naučná stezka, zastavení, Dolní Cerekev, Naučná stezka Čeřínek, okres Jihlava, Mrazový srub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Čtrnáct zastavení, odpočinek u Formanské studánky. Projděte si Naučnou stezku Čeřínek | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.