Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zateplení si vyžádal stavební úřad kvůli energetickému štítku, brání se kritice majitel bývalé školy v Heleníně

Vlnu rozhořčených reakcí vyvolala výsledná podoba rekonstrukce bývalé školy v Hálkově ulici v Heleníně. Původně novogotická stavba bude již od jara sloužit jako penzion, zateplení budovy však zcela pozměnilo její architektonický charakter.

Budovu na nynější adrese Hálkova 39 založil Carl Löw, vlivný průmyslník a známý mecenáš druhé poloviny 19. a první poloviny 20. století. V roce 2014 ji jihlavský magistrát prodal firmě Starkon, jejímž majitelem je Jiří Kovář. Ten se dříve dušoval, že i přes zamýšlenou přestavbu na penzion chce zachovat její unikátní industriální podobu.

V tuto chvíli je jasné, že to se nezdařilo. Když se porovnání původní a stávající podoba budovy objevilo před několika týdny v jedné z jihlavských facebookových skupin, kritikou se v komentářích nešetřilo. „No, zmrvil to dost úspěšně,“ hlásá jeden komentář, „To je strašné, pan Löw se v hrobě obrací,“ přisazuje si druhý. V podobném duchu jich byly desítky.  

Kdybych nemusel, fasádu za dva miliony bych nedělal  

„Kritiku vlastně chápu,“ přiznává sám Jiří Kovář, „i já jsem to dlouho trávil. Ale zateplení a fasádu jsem musel takto udělat kvůli podmínkám stavebního úřadu ohledně tepelných ztrát. Bylo potřeba tyto požadavky splnit, aby byl udělen energetický štítek. Bez něho by nemělo význam se do rekonstrukce vůbec pouštět,“ zdůvodňuje majitel provedení fasády.    

Kovář si jinak z nesouhlasných reakcí příliš nedělá. „Je potřeba znát souvislosti. Samotná fasáda stála více než 2 miliony korun a kdybych nemusel, tak ji samozřejmě takto neudělám a nechám tu původní krásnou. To by mělo každému rozumnému dojít,“ říká.

Jiný pohled na věc nabízí David Beke, architekt a jihlavský zastupitel. „Stavebně se to dá vyřešit i tak, že se to zaizoluje zevnitř, případně jinými opatřeními než jen nalepit polystyrén zvenku. Ale je to dražší a technicky komplikovanější, takže z pohledu cenové efektivity to pan Kovář prostě neudělal. No a že je to hnusné? No, bohužel je…,“ přidává se ke kritice.  

Stavba by měla být dokončena do konce března, hned poté by mohl být otevřen provoz objektu. Celkem tam vznikne 21 bytových jednotek, přičemž dosavadní investice byly ve výši 12 milionů korun. Finální částka se Jiřímu Kovářovi odhaduje jen těžko, protože ceny stavebního materiálu se mění ze dne na den. „Je zde ale předpoklad že se vejdeme do 15 milionů, nemůžeme však vyloučit ani to, že se přiblížíme k 20 milionům korun.“

Bude v Jihlavě hospodářský dvůr nebo řadové domky?

Budova bude kolaudována jako penzion, poté se majitelé budou snažit o rekolaudaci na byty. „Měly by zde vzniknout byty k dlouhodobému pronájmu. Jako penzion to může sloužit ve chvíli, až bude jasno a hotovo na pozemku naproti.“

Čímž se dostáváme k další otázce. Firmě Starkon totiž patří i areál bývalého zahradnictví a doposud není rozhodnuto, jak se s ním naloží. „Ve hře jsou dvě varianty. Jedna je výstavba sedmnácti řadových domků a druhá je něco ve stylu hospodářského domu v Bohuslavicích,“ nechává nahlédnout pod pokličku Jiří Kovář. „To znamená, že by tam měla být stylová restaurace, hospodářská zvířata. V Bohuslavicích nám to funguje velice dobře a i v Jihlavě si to určitě svoji klientelu najde.“

Protože se podle jeho slov jedná o krásnou lokalitu, bude preferovat spíše jednu dominantní budovu. „Je to uzpůsobené spíše pro solitér než pro řadové domky," říká Kovář, „ale klidně se nechám inspirovat. Upřímně rád si vyslechnu názory veřejnosti, co by mohlo v těchto místech vyrůst. Nebráním se žádným dobrým nápadům,“ vyzývá občany s netradiční otázkou.

Archivní fotografie budovy bývalé školy.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek, Šimon Kochan

Štítky Helenín, škola, rekonstrukce, kritika, Jiří Kovář, penzion, fasáda, Karel Löw, Jihlava, Bohuslavice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zateplení si vyžádal stavební úřad kvůli energetickému štítku, brání se kritice majitel bývalé školy v Heleníně | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.