Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dobrovolníci pomáhali obojživelníkům. Hosovský rybníček vyčistili od rákosí

Místo úřednického oblečení holínky, rukavice a pracovní kalhoty. Třináct dobrovolníků po práci vyrazilo kousek za Jihlavu k Hosovským rybníčkům, kde je čekalo kosení, hrabání trávy a také čištění rybníku od rákosí.

„Tato lokalita je výjimečná tím, že tady žije velké množství obojživelníků. Tady je to jedno z mála míst na Vysočině, kde se vyskytuje kuňka ohnivá,“ vysvětluje zaměstnanec Krajského úřadu Kraje Vysočina Petr Novák, který je i členem spolku Mokřady. Společně s kolegy věnovali několikahodinovou dobrovolnickou práci k čištění této vzácné lokality.

Spolek Mokřady je sdružení, které se věnuje ochraně přírody a krajiny a zaměřuje se hlavně na mokřady a také na ochranu ohrožených druhů obojživelníků. V přírodě vytvářejí tůně, starají se a udržují lokality, kde se živočichové vyskytují, a také pořádají osvětové akce pro veřejnost.

Rákosí je totiž potřeba každé dva roky z okolí rybníků vytrhat, aby nedocházelo k zarůstání. „Zároveň to pomáhá k udržení čisté vody a vhodného prostředí pro klidný život obojživelníků,“ vysvětlil Petr Novák a odhodil vytržené rákosy na hromadu.

Hosovské rybníčky jsou celkem tři a u nich se nacházejí ještě další tři tůně. Do terénu vyrazily i dvě pracovnice z krajského oddělení věnující se životnímu prostředí. „Chtěly jsme si to zkusit a zažít na vlastní kůži, jaké to je starat se o mokřady. Rákosy jsem ještě nikdy netrhala,“ přiznává úřednice Jana a statečně přitom bojuje s rákosem, který je vyšší než ona. Martin z IT oddělení krajského úřadu po kotníky zabořený v bahně opodál trpělivě vytrhával další rákosy. S jejich vynášením mu pomáhala kolegyně.

Třináctka dobrovolníků se rozdělila na dvě pracovní skupiny. Zatímco jedna pod vedením Petra Nováka zbavovala rybník rákosí, ta druhá opodál na louce kosila trávu a na velkých plachtách ji přesouvala na místo, kde může zetlít.

Po brigádě si dobrovolníci pochutnali na domácím guláši a vyslechli si přednášku o významu zadržování vody v krajině a ochraně obojživelníků.

Ohodnoť článek

Foto Kraj Vysočina

Štítky dobrovolník, příroda, Hosov, rybník, obojživelníci, rákosí, rákos, Petr Novák, Kraj Vysočina, Jihlava, rukavice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci pomáhali obojživelníkům. Hosovský rybníček vyčistili od rákosí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.