Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlavský Mariánský sloup na náměstí se dnes navečer zabarví do purpurova

Také Jihlava se připojí k oslavám Purpurového listopadu při příležitosti Světového dne předčasně narozených dětí, a to tak, že dnes navečer bude Mariánský sloup na Masarykově náměstí nasvícen purpurovou barvou.

Ze stejného důvodu se v neděli 14. listopadu v Antonínově Dole, konkrétně v místní kapličce, konala bohoslužba za děti do dlaně.

Vděčný děda dvojčat u Antonínova Dolu postavil kapličku. Mše tam připomene předčasně narozené děti

Neonatologie. Medicínský obor, který se bouřlivě rozvíjel v posledních 20 letech minulého století. Lékaři tak díky němu mohli pomoci přežít těm dětem, které se narodily předčasně, velmi často s hodně nízkou porodní hmotností. A právě těmto dětem,...

Mariánský sloup se, jako podpora neonatologii, purpurovou barvou rozzáří dnes od 17:30. 

V ČR ročně až 8500 předčasně narozených dětí 

Každý rok přijde na svět 15 milionů předčasně narozených dětí, až 8500 z nich se narodí maminkám v České republice. Pro spokojenost a zdravý vývoj takových dětí je zcela zásadní blízkost rodičů. Proto se odborníci a rodičovské organizace po celém světě snaží o minimalizaci jejich odloučení. Na podporu všech aktivit, které k tomu vedou, a také jako poděkování všem lékařům a sestrám v oborech neonatologie, tedy péče o předčasně narozené děti, si svět připomíná 17. listopadu Světový den předčasně narozených dětí.

A jak už zaznělo, připojuje se k němu i město Jihlava. „Zároveň je tato událost příležitostí pro všechny, kdo chtějí přispět k povědomí o důležitosti péče a blízkosti rodičů. Ať už připojením se k oslavám, šířením osvěty, zakoupením speciálních balíčků nebo finančním příspěvkem na podporu právě vznikající vzdělávací knihy,“ vysvětlila Lucie Žáčková, výkonná ředitelka organizace Nedoklubko.  

Podobně jako jihlavský Mariánský (morový) sloup budou nasvíceny další významné stavby a budovy po celém světě, včetně např. Tančícího domu a Petřínské rozhledny v Praze nebo brněnského hradu Špilberk.

„Nezapomeňte pořídit fotografie a videa a sdílet je na sociálních sítích s označením profilu @nedoklubko nebo hashtagem #purpurovylistopad," uvedl Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice, která na úterním nasvícení Mariánského sloupu spolupracuje s Domem kultury odborů Jihlava.

Každý se může zapojit 

Světový den se dnes slaví již ve více než 100 zemích světa. Možností, jak podpořit povědomí o tématu předčasně narozených dětí, je během Purpurového listopadu celá řada. Mimo jiné můžete v průběhu celého měsíce sdílet osvětové články denně publikované na webu, Instragramu a Facebooku Nedoklubka s hashtagem #purpurovylistopad. 

Nedoklubko
Spolek Nedoklubko od roku 2002 pomáhá rodinám po předčasném porodu. Spolupracuje se všemi centry v ČR, kde pečují o předčasně narozená miminka. Vydává publikace informující o prevenci i o péči o předčasně narozené děti, zapojuje se do výzkumu příčin a prevence předčasných porodů. V těchto dnech vydává knihu s názvem Když přichází na svět miminka do dlaně, která je souborem textů téměř 60 autorů z řad gynekologů, porodníků, neonatologů, pediatrů, psychologů i rodičů. Je zakládajícím členem evropské nadace EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants) a členem Asociace veřejně prospěšných organizací. V červnu 2022 oslaví 20 let výročí svého založení.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky předčasné, narození, purpurový, listopad, mariánský sloup, náměstí, Jihlava, Česko, Antonínův Důl, Lucie Žáčková, Praha, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavský Mariánský sloup na náměstí se dnes navečer zabarví do purpurova | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.