Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlavské investice v příštím roce: Stavba Horácké arény, prodloužení trolejí nebo opravy kanalizace

Jihlava plánuje na příští rok investice za 365 milionů korun, což je o 26 milionů vyšší částka než v rozpočtu schváleném pro letošek. Začít chce se stavbou víceúčelové arény, pokračovat budou práce na prodloužení dráhy pro městské trolejbusy do průmyslové zóny. Řada výdajů bude spojená s opravami vodovodů a kanalizací, které si krajské město samo spravuje od letoška.

Nová aréna má nahradit starý Horácký zimní stadion. Podle náměstka primátorky Petra Ryšky (ODS) město ještě čeká na vyjádření, jestli na financování arény přispěje stát. "Pokud vše půjde dobře, tak v příštím roce by tato akce měla vypuknout," uvedl Petr Ryška ve virtuální kavárně na sociálních sítích.

Město se podle něj kvůli letošnímu zdražování materiálů snaží projekt upravovat tak, aby náklady nepřevýšily 1,4 miliardy korun. Kraj slíbil městu na arénu přispět půl miliardou Kč. Příští rok by město z této krajské dotace mohlo dostat prvních skoro 167 milionů.

Krajské zastupitelstvo schválilo příspěvek 500 miliónů na Horáckou multifunkční arénu v Jihlavě

Krajští zastupitelé dneska schválili příspěvek Kraje Vysočina ve výši 500 milionů na stavbu Horácké multifukční arény v Jihlavě. Financování bude probíhat ve třech splátkách.

Stavba nových 5,7 kilometru trolejové dráhy v Jihlavě začala letos na podzim, podle věstníku veřejných zakázek to bude stát 130 milionů korun bez daně. Jde o dotovaný projekt. Další dotaci město dostalo na rekonstrukci měšťanského domu ve spodní části Masarykova náměstí skoro za 70 milionů korun, která začne v nejbližších dnech.

Na opravách vodovodní a kanalizační sítě a navazujících opravách povrchů ulic budou příští rok dělníci pracovat v největší míře v jihozápadní části města a v centru. Jihlava převzala vodohospodářskou infrastrukturu do své správy po letitých sporech se svazkem obcí. "Zjišťujeme její stav, který není vůbec dobrý," uvedl Ryška. Město má v plánu na příští rok také investice do dvou dopravních terminálů v Havlíčkově ulici, větší z nich bude před hlavním nádražím. Začít chce například také s opravami starého brněnského mostu.

V návrhu nového ročního rozpočtu počítá krajská Jihlava s příjmy 1,454 miliardy korun, což je skoro o čtvrtinu vyšší částka než v rozpočtu schváleném pro letošek. Výdaje by podle návrhu měly meziročně stoupnout téměř o 11 procent na 1,481 miliardy Kč. Schodek 27 milionů korun plánovaný pro příští rok chce město pokrýt ze svých rezerv. Je nižší než v minulých letech. Pro letošek počítalo město s rozpočtovým deficitem 171 milionů korun.

"Rozpočet je finanční plán. Ve skutečnosti, dá se to dokladovat závěrečnými účty města, to hospodaření končí převážně přebytky," uvedl vedoucí ekonomického odboru Jan Jaroš ve virtuální kavárně k návrhu rozpočtu. Z letošního vývoje městských financí měl podle něj odbor obavy kvůli dopadům epidemie. Příjmy z vybraných daní má ale zatím Jihlava o tři procenta vyšší než v roce 2019, tedy před epidemií.

Návrh rozpočtu pro rok 2022 bude jihlavské zastupitelstvo schvalovat 15. prosince.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, investice, Horácká aréna, kanalizace, rozpočet, oprava, Petr Ryška, ODS, Jan Jaroš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavské investice v příštím roce: Stavba Horácké arény, prodloužení trolejí nebo opravy kanalizace | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.