Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihlava má na Skalce novou alej. Lidé mohou adoptovat třeba hrušeň, třešeň či javor

Na jihlavské Skalce je třicítka nových stromů. Slavnostní otevření nové aleje proběhne 12. listopadu od 15 hodin, kdy se za Merfortovým křížem uskuteční drakiáda.

„Prvních 100 špekáčků bude zdarma, možné si bude také jeden strom adoptovat," zve Aneta Hrdličková z jihlavského oddělení vnějších vztahů. 

Většina výletů pryč z ruchu Jihlavy směřuje na Skalku. Statutární město Jihlava proto v rámci nově vzniklého Masterplanu Jihlava Jih nepočítá se zástavbou tohoto místa, ale naopak s podporou zdejší biodiverzity a vytvořením ještě příjemnějšího místa pro rekreaci. Na začátku tohoto týdne zde pracovníci Správy městských lesů zasadili prvních 30 stromů, které po dosazení dalších 50 stromů vytvoří alej osmdesáti stromů vedoucí od Skalky až k takzvané tankové cestě na Pístov. Slavnostní otevření aleje proběhne na již zmiňované drakiádě v pátek 12. listopadu.

„Je to takový první počin vyjadřující přístup města k dalšímu rozvoji, který počítá i se zelenými místy. Lidé, kteří chodí na Skalku, budou moci pokračovat dál směrem k bunkru, který plánujeme do budoucna zpřístupnit. Budou moci dojít také k rozhledně, která by měla na nejvyšším místě této lokality do budoucna vzniknout,“ uvedl iniciátor projektu, náměstek primátorky pro oblast životního prostředí Vít Zeman, který zasadil jeden ze stromů ve spolupráci s Katarínou Ruschkovou, vedoucí jihlavského odboru životního prostředí.

Stromy k adopci 

Aby Jihlavané získali bližší vztah k přírodě a měli další důvod, proč se k aleji vydat, je možná také symbolická adopce stromů. „Na webu, který bude spuštěn od středy 10. listopadu, si budou moci vybrat volný strom a požádat si o jeho adopci. Na výběr bude z hrušní, jabloní, třešní, slivoní, lip, jeřábů či javorů," jmenuje Hrdličková. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky alej, strom, Skalka, Jihlava, adopce, hruška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava má na Skalce novou alej. Lidé mohou adoptovat třeba hrušeň, třešeň či javor | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.