Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Svíčka vděčnosti. U nového památníku v Brodě se dnes zavzpomíná na zemřelé s covidem

Na dnešní den připadá Památka zesnulých. To znamená zvýšený počet lidí na hřbitovech, kteří přijdou uctít památku zemřelých a zavzpomínat. Nejinak tomu bude dnes od 17 hodin u nového pietního místa v areálu havlíčkobrodské nemocnice.

U tamního pavilonu infekčního oddělení, kde nedávno vzniklo nové pietní místo pro oběti onemocnění covid-19, se dnes v podvečer sejdou rodiny zemřelých pacientů, zaměstanci nemocnice a také duchovní všech místních církví.

„Všichni výše zmiňovaní se rozhodli na tomto místě zapálením Svíčky vděčnosti uctít památku těch, kteří v naší nemocnici umřeli v souvislosti s pandemií Covid-19. Od této chvíle pak bude pietní místo nepřetržitě celoročně jako vzpomínkové místo pro rodiny zemřelých," jmenuje Petra Černo, mluvčí havlíčkobrodské nemocnice. 

Akce, jež začíná v 17 hodin, se uskuteční za účasti senátora a starosty Města Havlíčkův Brod Jana Tecla. Svíčka vděčnosti, a vlastně i samotné místo je zároveň poděkování všem, kteří bojovali o životy zemřelých lidí s onemocněním covid-19. 

Zapálit svíčku na uvedené pietní místo může přijít kdokoliv, a to v jakémkoliv čase. 

Kamen se jménem Pieta

Autorem kamenu s příhodným názvem Pieta je známý havlíčkobrodský sochař Radomír Dvořák. 

Tento nový monument, který se nachází před infekčním pavilonem, měří na délku více než tři metry a váží přes tunu. „Formátování a sochařské zásahy zabraly přes dvacet hodin," sdělil umělec Radomír Dvořák.

Pieta pro 300 zemřelých. Brodská nemocnice má nový kámen, který připomíná covidovou pandemii

Havlíčkobrodská nemocnice má nové pietní místo, které připomíná koronavirovou pandemii, jež postihla celý svět. Autorem kamenu s příhodným názvem Pieta je známý havlíčkobrodský sochař Radomír Dvořák.

Pietní místo vzniklo na základě přání blízkých pacientů tamní nemocnice. Ti si přáli vytvořit v areálu nemocnice místo, kde by bylo možné zapálit svíčku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixel2013 / pixabay

Štítky Dušičky, Památka zesnulých, svíčka, pieta, vzpomínka, Nemocnice Havlíčkův Brod, covid, koronavirus, COVID-19, nemocnice, Havlíčkův Brod, Radomír Dvořák, Jan Tecl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svíčka vděčnosti. U nového památníku v Brodě se dnes zavzpomíná na zemřelé s covidem | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.