Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pánové, začíná Movember. Schovejte holicí strojek a pěstujte knírek

Rakovina prostaty. Tuto nemilou diagnózu si každý rok vyslechnou tisíce mužů v ČR. V posledních deseti letech incidence tohoto onemocnění neustále roste, od roku 2011 o více než třetinu - o 37 procent. Největší česká zdravotní pojišťovna VZP za léčbu tohoto onemocnění jen v loňském roce zaplatila 1,75 miliardy korun. To je bezmála dvojnásobek oproti výdajům o dekádu dříve. S touto nebezpečnou nemocí je už několik let spjatý Movember.

„Karcinom prostaty je tichý zabiják. Přichází bez zjevných symptomů, pacient často dlouho netuší, že je nemocný. Doporučení k důsledné prevenci proto u této diagnózy platí dvojnásob, jen vyšetření odborníků může nemoc včas odhalit. A léčba je samozřejmě nejúčinnější tam, kde se nemoc zachytí včas,“ uvedl Zdeněk Kabátek, ředitel VZP.

I když čísla z roku 2020 vykazují nižší záchyt karcinomu prostaty oproti předchozím letům, není bohužel žádný důvod k radosti. Spíše naopak. „Do celkové statistiky promluvila tehdy nastupující pandemie covid-19, která sebou přinesla řadu omezení a samozřejmě i strach související s preventivními vyšetřeními,“ vysvětluje statistický pokles Roman Zachoval, přednosta Urologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Nepodceňujte preventivní prohlídky 

Co mohou muži udělat pro to, aby se této nebezpečné nemoci vyhnuli? Účinně předcházet rakovině prostaty v podstatě nelze, proto jsou preventivní prohlídky u lékaře velmi důležité. Pokud nedojde k brzkému odhalení a včasné léčbě, mohou se rakovinotvorné buňky šířit z prostaty i do vzdálených částí těla, a to především do lymfatických uzlin a kostí.

Základní diagnostické vyšetření je součástí preventivní prohlídky u praktického lékaře, která se provádí, a z veřejného zdravotního pojištění hradí, jednou za dva roky. V případě podezření na onemocnění prostaty následují další, podrobnější vyšetření, v první řadě z žilní krve, dále například ultrazvukem, biopsií nebo počítačovou tomografií. Také všechna tato indikovaná vyšetření jsou hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Další informace o osvětové kampani jsou k dispozici na webu.  

Zvyšující se trend diagnostikovaných onemocnění je dán mimo jiné tím, že moderní metody dokáží odhalit větší množství nádorů, než tomu bývalo dříve. Mnoho mužů však na preventivní prohlídky nedochází, ať ze strachu či kvůli podcenění situace.

Podle odborníků muži prevenci zanedbávají. Povědomí o tomto onemocnění se snaží zvýšit pravidelná listopadová osvětová akce Movember. Jejím organizátorem v České republice je Nadační fond Muži proti rakovině.

Co znamená Movember? 

„Movember je každoroční osvětová kampaň upozorňující na nebezpečí rakoviny varlat, prostaty a psychické problémy s tím spojené. Princip je velmi jednoduchý. Každý muž, který si nechá během listopadu narůst knír, pomáhá ve svém okolí šířit důležitou zdravotní osvětu,” vysvětluje Jirka Hofreitr, koordinátor Nadačního fondu Muži proti rakovině.

Netradiční osvětová akce vznikla původně jako recese několika australských surfařů v roce 1999, kteří se na začátku nového tisíciletí rozhodli vrátit do módy knír. Záhy však získala potřebný charitativní podtext a spontánně se rozšířila po celém světě. „Název Movember je složeninou anglických slov Moustache (knír) a November (listopad). Zapojit se může každý bez ohledu na věk či pohlaví,“ vysvětluje Veronika Plívová, mluvčí VZP.

Movember není jen pro muže 

I proto se k Movemberu pravidelně připojují ženy, jež v osvětové akci sehrávají velmi důležitou roli. Nezřídka jsou velmi kreativní v nacházení netradičních forem fundraisingu, který je s celou akcí spojený. Vybrané prostředky v ČR jsou využívány na výzkum, osvětové kampaně a nákup přístrojového vybavení urologických pracovišť prostřednictvím Nadačního fondu Muži proti rakovině, který je držitelem licence na území České republiky.

Celoměsíční vybírání finančního příspěvku mezi přáteli, firmami a sponzory vrcholí zasláním příspěvku na konto organizace. Organizace nabízí přispění na konkrétní osobu, skupinu lidí nebo jako obecný dar, který bude použit na výzkum a boj proti rakovině, a také na osvětu problematiky.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Movember | Zdroj VZP, wikipedia

Štítky listopad, rakovina, prostata, Movember, dobročinnost, nemoc, Česko, rakovina prostaty, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, léčba, Zdeněk Kabátek, Roman Zachoval, Univerzita Karlova, Thomayerova nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pánové, začíná Movember. Schovejte holicí strojek a pěstujte knírek | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.