Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jihlavský rodák Lukáš Krpálek dostal od prezidenta medaili za zásluhy

Mezi lidmi oceněnými prezidentem Milošem Zemanem je i jihlavský rodák judista Lukáš Krpálek. U příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatného československého státu udělil prezident 29 vyznamenání. Slavnostní ceremoniál je naplánovaný na 1. ledna.

Prezident České republiky Miloš Zeman zařadil judistu Lukáše Krpálka mezi nové držitele Medaile Za zásluhy o stát v oblasti sportu. Předávání medailí a řádů odložila prezidentova hospitalizace, Miloše Zemana převezla speciální sanitka do Ústřední vojenské nemocnice 10. října. Slavnostní akt se má konat 1. ledna.

Jednatřicetiletý Lukáš Krpálek je jedním z nejúspěšnějších sportovců. Nejhlouběji se nejen sportovním fanouškům vryl do paměti v letech 2016 a 2021, kdy získal zlaté olympijské medaile. Krpálek je judistickým mistrem světa z let 2014 a 2019 a trojnásobným mistrem Evropy. Kromě jiných trofejí a ocenění se stal také vítězem ankety Sportovec roku o nejlepšího sportovce České republiky, a to v letech 2016 a 2019.   

Prezident Miloš Zeman se rozhodl vyznamenat 29 lidí, pět z nich ocenil Řádem bílého lva. Nejvyšší státní vyznamenání patří herečce Jiřině Bohdalové nebo kosmonautu a bývalému velvyslanci v Rusku Vladimíru Remkovi. Posmrtně stejné ocenění dostávají podnikatel a majitel skupiny PPF Petr Kellner, válečný československý pilot Alexander Hess a britský politik Alfred Duff Cooper, který rezignoval na protest proti podpisu mnichovské dohody.

Seznam vyznamenaných dnes zveřejnila Kancelář prezidenta republiky na svém webu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ocenění, vyznamenání, prezident, Jihlava, Lukáš Krpálek, judo, Miloš Zeman, Česko, Československo, olympijské hry, Ústřední vojenská nemocnice, Evropa, Jiřina Bohdalová, Vladimír Remek, Petr Kellner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavský rodák Lukáš Krpálek dostal od prezidenta medaili za zásluhy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.