Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Malby dětí z jihlavského dětského domova zkrášlí zdi pod Brněnským mostem

Děti z Dětského domova se školou v Jihlavě (DDŠ) vytvořily na zdi podzemní nádrže pod Brněnským mostem mural art podle vlastních návrhů. Černobílé a barevné malby postav vznikaly pod vedením zkušeného streetartového umělce Dimitrije Proškina tvořícího pod pseudonymem ChemiS.

Proškin zde využil jedné volné plochy i pro svůj vlastní obraz tematicky vyjadřující sociální inkluzi. Navíc o průběhu celého procesu děti navíc točí na mobilní telefony dokumentární film, a to ve spolupráci s Centrem dokumentárního filmu.

„Na mojí postavě budou znaky nemocnice, protože bychom bez ní byli v dnešní době úplně kaput. Já sám jsem byl na operaci a samotnému mi to pomohlo. Na druhé budou drogy, protože se v dnešní době hodně fetuje a jsou s tím problémy. Mám to tam zase z osobního hlediska, kvůli tomu jsem právě v jihlavském domově,“ uvedl při tvorbě jeden z žáků zapojených do programu.

„Myslím, že to je jak dělané pro naše děti, protože sprejerství zná z ulic každý, ale bohužel v tom negativním slova smyslu. Jsem ráda, že se děti podívají na to, že se to dá dělat i jinak,“ doplnila vychovatelka z DDŠ.

Projekt OUR STREET OF ART, realizovaný Agenturou pro evropské projekty a management (EPMA), vznikl ve spojení výzvy Jihlava vzdělává kulturou a mezinárodního projektu STAR (Street Art For Social Inclusion), který probíhá zároveň ve 14 evropských městech, například také v Lisabonu či Amsterdamu.

„Hlavním cílem je aktivní zapojení dětí ze znevýhodněných sociálních skupin do dění ve společnosti prostřednictvím kultury, konkrétně street artu a přidružených audiovizuálních aktivit,“ upřesnila projektová manažerka EPMA Kateřina Moreira.

Výsledné mural art budou prezentovány v rámci Slavnostní vernisáže, která se uskuteční v pondělí 1. listopadu 2021 od 16 hodin u podzemní nádrže pod Brněnským mostem za přítomnosti dětí z DDŠ, ChemiSe a primátorky města paní MgA. Karolíny Koubové.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihlava vzdělává kulturou

Štítky street art, mural art, Domov dětí se školou, Jihlava, dětský domov, projekt, Agentura pro evropské projekty & management, Karolína Koubová, dokumentární film, nádrž, Amsterdam, Lisabon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malby dětí z jihlavského dětského domova zkrášlí zdi pod Brněnským mostem | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.