Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Květiny Masarykovi. Lidé v Jihlavě si připomenou události 28. října 1918

Zítra kromě toho, že je pro většinu z nás den volna, kdy nemusíme do práce, si připomínáme Den vzniku samostatného československého státu. Události, které se staly 28. října 1918, si v Jihlavě přijde připomenout vedení města, zvána je ale i široká veřejnost.

Slavnostní kladení kytic se v krajském městě uskuteční u sochy T. G. Masaryka, tedy poblíž jihlavského gymnázia, v parčíku vědle Kina Dukla. 

Státní svátek 28. října, jako Den vzniku samostatného československého státu, si v Jihlavě připomenou zástupci vedení města – například primátorka Karolína Koubová a její náměstek Petr Ryška a další jihlavští zastupitelé společně se členy dalších organizací a spolků u sochy T. G. Masaryka. 

 „Akce začíná v 10 hodin a město srdečně zve k uctění činů prvního československého prezidenta T. G. Masaryka i širokou veřejnost," připojuje pozvánku Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Další podzimní akce

Město nezapomene ani na válečné veterány. Důstojná připomínka konce 1. světové války, kterou pořádá Spolek pro navrácení sochy TGM do Jihlavy, se uskuteční 11. listopadu na jihlavském ústředním hřbitově.

„Ještě den předem 10. listopadu 2021 město slavnostně odhalí pamětní desku připomínající letce RAF Bohuslava a jeho syna Zdeňka Skořepovi. Deska je umístěna na domě v Malátově ulici č. 8, kde Skořepovi žili," dodává Daněk. 

Jihlava má dvě nové pamětní desky. Připomenou tři hrdiny druhé světové války

Krajská Jihlava má dvě nové pamětní desky. Jedna je umístěna na oplocení areálu Služeb města Jihlavy (SMJ) na Havlíčkově ulici, druhou najdeme na domě na Malátově ulici. Jejich slavnostní odhalení se bude konat v průběhu následujících dní.

Připomínka Dne boje za svobodu a demokracii proběhne 17. listopadu u sochy Klíčů na břehu řeky Jihlavy naproti volnočasovému areálu Český mlýn. V tento den se bude předávat také Cena města Jihlavy, kterou v Gotické síni jihlavské radnice doprovodí koncert žáků Základní umělecké školy Jihlava.

 

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky 28. říjen, 1918, Československo, vzpomínka, pieta, historie, T. G. Masaryk, státní svátek, Jihlava, radnice, Tomáš Garrigue Masaryk, socha, Karolína Koubová, Petr Ryška, první světová válka, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Květiny Masarykovi. Lidé v Jihlavě si připomenou události 28. října 1918 | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.