Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Od nové vlády chceme zákon, který posílí práva obcí, říká Platforma proti úložišti. Přečtěte si dopis pro politiky

Nová vláda, která vzejde z říjnových voleb, může znamenat jistou změnu, co se týče problematiky hlubinného úložiště jaderného odpadu a výběr jedné ze čtyř lokalit v rámci ČR. Platforma proti hlubinnému úložišti požaduje od politických stran domlouvajících novou vládu, aby do programového prohlášení vtělily přijetí zákona, který posílí práva obcí při vyhledávání lokality pro úložiště. Platforma také žádá otevření dalších koncepčních možností nakládání s vyhořelým jaderným palivem. Uvedla to v otevřeném dopise předsedům ODS, lidovců, TOP 09, STAN a Pirátů.

„Chceme přijetí zákona, který posílí práva obcí při vyhledávání hlubinného úložiště a otevření se jiným koncepčním možnostem nakládání s vyhořelým jaderným palivem. Opřít se můžeme o sliby některých lídrů kandidátek stran v krajích Plzeňském, Jihočeském a na Vysočině, které nám poskytli před volbami," stojí mimo jiné v dopise. 

Lokalita Hrádek poslala ministrovi červenou kartu. Přečtěte si dopis, který Havlíček našel ve schránce

Lokalita Hrádek, kde by v budoucnu mohlo vzniknout úložiště jaderného odpadu, na svém posledním zasedání, jež se konalo 23. září Dolní Cerekvi na Jihlavsku, poslala ministru Karlu Havlíčkovi (ANO) jasný vzkaz. Za „faul, který ministerstvo...

Podle zástupců platformy dosavadní postup zodpovědných státních úřadů ignoroval oprávněné zájmy našich samospráv. „Bez ohledu na ně byly v prosinci 2020 vybrány čtyři lokality, kde má probíhat další průzkum. K tomuto zásadnímu kroku došlo navzdory neexistujícímu zákonu o zapojení obcí do vyhledávání úložiště, který měl zlepšit jejich dnešní nevyhovující postavení v povolovacích řízeních. Náprava je slibována již desetiletí, od roku 2016 se vznikem zvláštní normy počítá také nový atomový zákon," vysvětluje Antonín Seknička, místostarosta Cejle, jedné z dotčených obcí lokality Hrádek, a zároveň mluvčí Platformy proti jadernému úložišti.

Platforma proti hlubinnému úložišti sdružuje 51 členů (35 obcí a měst a 16 spolků) za účelem prosazení změny v přístupu státu k nakládání s vyhořelým jaderným palivem a dalšími radioaktivními odpady, který se nebude omezovat jen na hlubinné úložiště. Platforma dále prosazuje, aby rozhodnutí o výběru lokality pro případné ukládání bylo podmíněno předchozím souhlasem dotčených obcí.

Vedle rychlého směřování ke stavbě hlubinného geologického úložiště existují i další možnosti, jak nakládat s vyhořelým jaderným palivem. Střednědobou alternativou se může stát jeho dlouhodobé skladování. Pokud jaderný průmysl tvrdí, že nejde o odpad, ale o surovinu, dává taková strategie smysl.

Naděje pro obyvatele 

„V letošním roce mají probíhat práce na aktualizaci Koncepce nakládání s radioaktivními odpady a vyhořelým jaderným palivem České republiky. Nabízí se tak ideální možnost rozetnout kruh miliardových zakázek, které se uzavírají kolem projektu vyhledávání úložiště a hledat i jiná řešení," dodává Seknička. 

Podle místostarosty Cejle nové volby přinesly naději i pro obyvatele dotčených obcí v lokalitě Hrádek, kteří už roky žijí v pocitu ohrožení, že se za humna začne svážet a pod zem zavážet vysoce nebezpečný radioaktivní odpad. „Příprava, stavba i provoz hlubinného úložiště zásadně ovlivní nejen naše životy, ale desítek dalších generací. Chceme proto mít možnost o umístění takové stavby spolurozhodovat a chceme, aby se hledala i jiná řešení. Mnozí lídři stran vítězné koalice v našich krajích nám takové přísliby dali,“ pokračuje Seknička. 

Snížení počtu území zvažovaných pro úložiště z devíti na čtyři vloni schválila vláda. V seznamu zůstaly z Vysočiny Hrádek a Horka a lokality Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku. Úložiště, v němž mají být v hloubce půl kilometru uložené tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, se má v Česku začít stavět v roce 2050.

Volební lídři stran na Vysočině byli pozváni na zářijové setkání v Dolní Cerekvi na Jihlavsku, kde se hodnotila aktuální situace a také další plánované kroky lokality Hrádek. A tam od nich skutečně podpora lokality zazněla. 

Zhruba stovka lidí se sešla dnes odpoledne v kulturním domě v Dolní Cerekvi, kde ústředním tématem bylo úložiště radioaktivního odpadu. To by mohlo vzniknout v lokalitě (Čertův) Hrádek, která je mezi čtyřmi „finálními“ lokalitami. Osm dotčených...

Loni v prosinci byl snížený počet lokalit zvažovaných pro úložiště v Česku z devíti na čtyři, aniž by existoval zákon o zapojení obcí do vyhledávání úložiště, který by podle platformy měl zlepšit jejich postavení v povolovacích řízeních. „Náprava je slibována již desetiletí, od roku 2016 se vznikem zvláštní normy počítá také nový atomový zákon," uvedli představitelé v otevřeném dopise.


Přečtěte si úplně znění otevřeného dopisu adresovaného předsedům ODS, lidovců, TOP 09, STAN a Pirátů. 

Vážená paní předsedkyně, vážený pane předsedo,

blahopřeji Vám jménem našich členů - obcí a spolků dotčených výběrem místa pro stavbu konečného hlubinného úložiště vyhořelého jaderného paliva k úspěchu ve volbách do Parlamentu České republiky. Zároveň se na Vás jejich jménem obracím s žádostí, abyste při přípravě programového prohlášení vlády nezapomněli na tisíce obyvatel, na které dnes dopadá vládní záměr vybudovat konečné úložiště a vtělili do něj jak přijetí zákona, který posílí práva obcí při vyhledávání hlubinného úložiště, tak otevření se jiným koncepčním možnostem nakládání s vyhořelým jaderným palivem.

Dosavadní postup zodpovědných státních úřadů ignoroval oprávněné zájmy našich samospráv. Bez ohledu na ně byly v prosinci 2020 vybrány čtyři lokality, kde má probíhat další průzkum. K tomuto zásadnímu kroku došlo navzdory neexistujícímu zákonu o zapojení obcí do vyhledávání úložiště, který měl zlepšit jejich dnešní nevyhovující postavení v povolovacích řízeních. Náprava je slibována již desetiletí, od roku 2016 se vznikem zvláštní normy počítá také nový atomový zákon.

Vedle rychlého směřování ke stavbě hlubinného geologického úložiště existují i další možnosti, jak nakládat s vyhořelým jaderným palivem. Střednědobou alternativou se může stát jeho dlouhodobé skladování. Pokud jaderný průmysl tvrdí, že nejde o odpad, ale o surovinu, dává taková strategie smysl. V letošním roce mají probíhat práce na aktualizaci Koncepce nakládání s radioaktivními odpady a vyhořelým jaderným palivem České republiky. Máte tak ideální možnost rozetnout kruh miliardových zakázek, které se uzavírají kolem projektu vyhledávání úložiště a hledat i jiná řešení.

Vážená paní předsedkyně, vážený pane předsedo, budete-li mít zájem, jsme s ostatními kolegy starosty připraveni se s Vámi nad výše zmíněnými otázkami potkat a diskutovat je podrobněji.

Jménem Platformy proti hlubinnému úložišti za Vaši pomoc děkuji,

Antonín Seknička, místostarosta obce Cejle a mluvčí Platformy proti hlubinnému úložišti

Ohodnoť článek

Foto SÚRAO | Zdroj Platforma proti hlubinnému úložišti

Štítky odpady, volby, jaderný, úložiště, vláda, Hrádek, Horka, Vysočina, jaderné palivo, právo, Česko, ODS, Česká pirátská strana, TOP 09, Starostové a nezávislí, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od nové vlády chceme zákon, který posílí práva obcí, říká Platforma proti úložišti. Přečtěte si dopis pro politiky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.