Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Konec vyplavených vlhčených ubrousků a plastu u jihlavského Lidlu. Město učinilo nutná opatření

Pod jihlavskými základními školami Demlova a Březinova byly často u potoka ve svahu k vidění vyplavené odpadky, konkrétně plastové sáčky, vlhčené ubrousky a také hygienické potřeby splachované z WC. Nyní by se tato situace měla, díky několika opatřením, výrazně zlepšit.

Zvýšená hráz odlehčovací komory a mříž na trubce s výpustí, to jsou opatření, která zatím zrealizovalo město ve spolupráci se správcem městské kanalizace, vodohospodářskou divizí Služeb města Jihlavy. „Opatření mají sloužit k tomu, aby se po přívalových lijácích nebo rychlém tání sněhu nevyplavoval odpad z jednotné kanalizace do potoka mimo potrubí vedoucí na čistírnu odpadních vod," vysvětluje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

V oblastí je totiž sdružená, takzvaná jednotná kanalizace, do které vedou jednak splaškové odpadní vody ze sídliště, ale i dešťová voda z okolních zpevněných ploch, jako jsou silnice, chodníky a střechy škol i obchodního domu Lidl.

Aby se potrubí nezahltilo, je vybaveno takzvanou odlehčovací komorou. „Hráz jejího bezpečnostního přelivu nyní technici navýšili a zvětšili tím výrazně kapacitu komory. V té se v případě prudkých lijáků nebo rychlého tání hromadí velké množství dešťové vody a stávalo se, že vyplavovala ven do potoka i odpadky ze splaškové kanalizace," pokračuje mluvčí Jihlavy Daněk. 

Zvýšená hráz koryta

Zvýšená hráz bezpečnostního přelivu v odlehčovací komoře

Vodohospodáři nainstalovali na výpusť z bezpečnostního přelivu odlehčovací komory také železnou mříž. Jde o další opatření proti vyplavování splašků z jednotné kanalizace. „Mříž je otevíratelná, s možností čištění vždy, když zachytí objemnější nerozpustný odpad,“ uvedl Jan Šustr, vedoucí oddělení vodního hospodářství jihlavského magistrátu.

Odpadky v podobě plastových sáčků, vlhčených ubrousků, nedopalků cigaret, odličovacích tampónů, vaty nebo dalších hygienických potřeb ale v žádném případě nepatří do záchodu. Ucpávají potrubí, způsobují problémy na čistírně odpadních vod a mohou způsobit komplikace i v rodinném nebo v bytovém domě,“ upozorňuje Marián Trojan, vedoucí střediska odpadní vody ve společnosti Služby města Jihlavy. Podle jeho slov ale lidé i přes veškerá upozornění stále takový odpad splachují do kanálu a na WC se zbavují dokonce i plenek, zbytků jídla, tuků po smažení nebo léků.

Rekonstrukce rybníka? Snad příští rok 

Dalším řešením má být podle slov Jana Šustra rovněž svedení dešťových kanalizací ze střech ZŠ Březinova a Demlova a z obchodního domu Lidl včetně parkovišť a všech přilehlých ploch do rybníka. „Tím by se sdružené kanalizaci výrazně odlehčilo a k přelivům hráze odlehčovací komory by vůbec nedocházelo. Začít se ale musí rekonstrukcí rybníka. Jeho opravu máme v investičním plánu a chtěli bychom začít už příští rok tak, aby v dalších letech mohlo dojít k postupnému přepojování kanalizace,“ dodal Šustr.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky odpad, výpusť, hráz, opatření, Jihlava, ubrousek, kanalizace, Lidl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec vyplavených vlhčených ubrousků a plastu u jihlavského Lidlu. Město učinilo nutná opatření | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.